Serviciile de medicină de familie acordate pacienţilor neasiguraţi au crescut de peste zece ori, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu prilejul unei conferinţe care a avut loc la Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit ministrului, pentru pacienţii neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

„În ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, în mod evident, nu ştiu dacă presiunea va fi pe spitale, dar pentru pacienţi neasiguraţi trebuie să existe o alocare bugetară separată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, pentru că pacienţii neasiguraţi, fie că beneficiază de servicii minimale la medicul de familie, pentru că acolo este, de fapt, grosul, şi se vede că au crescut… este de anul trecut implementat. Serviciile de medicină de familie pentru pacienţii neasiguraţi au crescut de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii. Deci, o creştere mai mult de zece ori a numărului de beneficiari”, a spus ministrul.

În opinia ministrului Sănătăţii, trebuie găsită o soluţie, pentru că în momentul de faţă există un dezechilibru, iar serviciile de specialitate ambulatorii sunt plătite la un nivel care nu asigură sustenabilitatea acestei componente.

„Vreau să spun un lucru, care nu cred că este în momentul de faţă rezolvat. Este vorba despre finanţarea medicinei ambulatorii de specialitate. Casa Naţională a declarat că menţine valoarea punctului la medicii care fac servicii medicale ambulatorii. Cred că trebuie să găsim o soluţie, pentru că în momentul de faţă există un dezechilibru, iar serviciile de specialitate ambulatorii sunt plătite la un nivel care nu asigură sustenabilitatea acestei componente, mai ales că noi ne dorim să scădem presiunea pe spitale, ori scazi presiunea pe spitale dacă oferi servicii medicale ambulatorii de specialitate. Trebuie să găsim o soluţie împreună şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că în momentul de faţă este un dezechilibru, care nu cred că este bun pentru sistemul de sănătate, în primul rând”, a susţinut ministrul.

Rafila a mai spus că au fost elaborate de către comisiile de specialitate multe pachete de spitalizare de zi pentru pacienţii oncologici.

„În preocuparea de a implementa prevederile Planului Naţional pentru Combatarea Cancerului, echipa de specialişti de la Ministerul Sănătăţii, de fapt comisiile de specialitate, cei care lucrează efectiv cu pacienţii, au elaborat extrem de multe pachete de spitalizare de zi pentru pacienţii oncologici. AGERPRES