Ministerul Sănătăţii acordă prioritate dezvoltării şi accesului la servicii oncologice de calitate, fără discriminare, pentru pacienţii din întreaga ţară, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a scris pe pagina sa de Facebook că, de la începutul anului 2023, un grup reprezentativ de peste 20 de experţi în domeniul oncologiei, profesori universitari şi medici cu experienţă, lucrează susţinut pentru „adaptarea şi corectarea” actualului Plan Naţional de Control al Cancerului (PNCC), pentru a putea fi elaborate cât mai rapid normele de aplicare care să răspundă nevoilor pacienţilor din România, ţinând cont de serviciile medicale existente, resursele umane disponibile şi de posibilităţile de finanţare ale sistemului medical.

Alexandru Rafila susţine că actuala formă a planului necesită o punere în acord cu foaia de parcurs a Planului European de Cancer şi eliminarea sau rezolvarea erorilor şi contradicţiilor privind finanţarea, corelaţia obiectivelor cu măsurile propuse, precum şi includerea tuturor pacienţilor oncologici în programele de diagnostic şi tratament, indiferent de tipul de cancer.

„Forma actuală a PNCC a fost elaborată fără consultarea Ministerului Sănătăţii şi a comisiilor de specialitate, ceea ce a dus, probabil, la apariţia unor erori. Patronajul şi implicarea preşedintelui României în rezolvarea durabilă a acestei probleme majore de sănătate publică, cu un impact asupra populaţiei, sunt salutare, alături de responsabilitatea, profesionalismul şi dedicarea echipelor de specialişti în oncologie şi de funcţionari publici din cadrul MS şi CNAS”, a mai scris Rafila. AGERPRES