Un număr de 131 de unităţi de primire urgenţe (UPU) vor fi dotate cu echipamente de telemedicină de ultimă generaţie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia internaţională pentru achiziţia de echipamente pentru sistemul naţional de telemedicină de urgenţă, iar contractul de instalare a acestora a fost semnat astăzi. 131 de Unităţi de primire urgenţe (UPU) şi Compartimente primire urgenţe (CPU) din spitale judeţene, municipale şi orăşeneşti vor fi dotate cu echipamente IT (hardware şi software), sisteme de comunicaţii date (audio şi video), echipamente şi dispozitive medicale specifice şi alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgenţă (Bucureşti, Tg. Mureş, Timişoara şi Iaşi)”, a scris ministrul pe Facebook.

Rolul principal al sistemului de telemedicină este de a facilita asigurarea de consultaţii de specialitate la distanţă pentru pacienţii ce se prezintă la unităţile/compartimentele de primire urgenţe, respectiv asigurarea unui diagnostic rapid şi decizii cu privire la tratamentul şi transferul pacienţilor între unităţile sanitare.

Sistemul va asigura transmiterea de date (audio şi video) în timp real. Proiectul în valoare totală de 6,5 milioane de lei este implementat de Ministerul Sănătăţii prin proiectul Băncii Mondiale. AGERPRES