În România sunt autorizate mai puțin de 4.000 de medicamente, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din media înregistrată în Uniunea Europeană, a precizat Alianța Pacienților Cronici din România (APCR).
Într-un comunicat în care acuză guvernul demis că “lasă în urma doar cimitire pline”, organizația menționează că subfinanțarea sistemului de sănătate și “politica populistă a prețului medicamentului – cel mai mic din UE” a avut efecte negative asupra pacienților.
“Nu mai avem nicio șansă la viață, deoarece am rămas fără medicamente”, acuză alianța.
Organizația consideră că situația se va agrava odată cu dispariția, de săptămâna viitoare, a unor noi medicamente de pe piață.
“Săptămâna viitoare, în 2, 4 si 6 noiembrie, se vor retrage din România încă 21 de medicamente fără alternativă terapeutică. Zeci de mii de români, pacienți cronici, nu vor mai avea acces la niciun fel de tratament medicamentos”, afirmă reprezentanții asociației.
Organizația face și radiografia actuală a sistemului de sănătate din România: pacienții își câștigă dreptul la tratamente în instanță, fiind lăsați fără medicamente esențiale, dispar medicamente fără alternative terapeutice, autoritățile ignoră studiile clinice, banii din sistemul de sănătate sunt realocați de către guvern către alte scopuri, iar sistemul medical este politizat.