Într-un nou studiu, cercetătorii au arătat că ciclul cu antibiotice – care implică trecerea de la un medicament la altul pentru a depăși rezistența la antibiotice – poate fi o strategie ineficientă și nesustenabilă.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că în cazuri limitate, unele subpopulații de bacterii pot fi adecvate pentru ciclul antibioticelor.

Antibioticele sunt alternate pentru tratarea și prevenirea infecțiilor bacteriene. Însă rezistența bacteriană la antibiotice este o problemă în creștere. Sursa de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) descrie rezistența la antibiotice ca fiind „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării actuale”.

Este probabil ca bacteriile să dezvolte rezistență pe măsură ce se utilizează antibiotice.

Cercetătorii au sugerat că o modalitate de a contracara rezistența la antibiotice poate fi identificarea tulpinilor de bacterii care devin rezistente la un antibiotic în timp ce devin sensibile la altul, din cauza acelorași presiuni evolutive. În aceste circumstanțe, alternarea celor două antibiotice poate întârzia sau inhiba rezistența bacteriană la antibiotice.

„Cercetările anterioare au arătat că există sensibilitate colaterală între unele perechi de antibiotice, în studiile de laborator. Întrebarea este dacă acest lucru duce la observarea rezistenței disjuncte în practică. Dacă da, atunci am putea folosi aceste perechi de antibiotice pentru a evita rezistența la mai multe medicamente”, a spus Dr. Erik Wright, de la Departamentul de Informatică Biomedică de la Universitatea din Pittsburgh.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată  Antibioticelemileniuluitrei.ro