”O problemă reală în România este faptul că gravidele încă aleargă după nevoile lor, pacientul nu este încă în centrul sistemului sanitar. În România, chiar în momentul de față, 25% dintre femei nu văd un medic până la naștere. Ajung să nască, dar nu au avut o monitorizare a sarcinii. Cred că este timpul să dăm drumul la telemedicină în ceea ce privește îngrijirea gravidei. Trebuie voință și buget alocat pentru a reuși să implentăm un astfel de proiect”, a atras atenția Ana Măiță, unul dintre membrii fondatori ai Asociației SAMAS, în cadrul dezbaterii comunității asociațiilor de pacienți CASPA.RO din 29 septembrie.

Cea de-a 11-a ediție a dezbaterilor digitale Caspa.ro a marcat Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, care în acest an s-a desfășurat sub tema generoasă: “Îngrijirea sigură a mamelor și nou- născuților”, pentru a atrage atenția asupra riscurilor și greutăților la care sunt supuse mamele și nou-născuții la nivel mondial în momentul nașterii, povară accentuată și de pandemia mondială Covid – 19.

Urban vs rural în ceea ce privește șansa mamei la o sarcină lipsită de probleme

Ana Măiță a vorbit și despre diferențele importante în privința accesului la servicii medicale între mediul urban și cel rural. ”România este împărțită în două: rural și urban, iar lucrurile se mișcă cu viteze diferite în cele două medii. În rural este foarte greu să beneficiezi de cursuri și servicii medicale. Asociația SAMAS a încercat mereu ca prin proiectele sociale desfășurate la nivel național, să ajungă în astfel de locuri. Am oferit cursuri gratuite, dar nu putem să substituim intervenția statului, nu putem deveni noi un furnizor un servicii de care are au  nevoie  părinții indiferent de posibilitățile pe care le au și care ar trebui să fie general accesibile.”

Sunt necesare inclusiv schimbări legislative care să permită decontarea de către Casa națională de Asigurări de Sănătate a cursurilor de pregătire și serviciilor de suport perinatal.

Asociația SAMAS se ocupă de 7 ani de organizarea de cursuri de pregătire și servicii de suport perinatal. Au reușit să facă asta cu ajutorul unei rețele extraordinare de educatori perinatali, care sunt cadre medicale, moașe, asistenți  medicali.

”Noi, cei de la SAMAS am pus la dispoziție aceste cursuri atât în București, cât și în alte 5 orașe din țară și inclusiv online. Însă din păcate nu toate mamele au access la aceste cursuri, care le-ar ajuta  să preîntâmpine complicațiile sau chiar să le evite în totalitate. Din acest punct de vedere, Asociația SAMAS consideră aceste cursuri ca fiind esențiale și un drept fundamental, indiferent de nivelul de educație, de posibilitățile financiare sau de acoperirea geografică”, a continuat Ana Măița intervenția sa în cadrul dezbaterii.

Pandemia COVID-19 lecțiile sale

Starea bună a  mamelor și copiilor este o muncă de echipă. O vorbă veche ne spune că este nevoie de foarte mulți Oameni pentru a crește un copil, dar și pentru a susține o gravidă.

E nevoie de implicarea statului, care poate veni cu politici pe care să le implementeze pentru timp îndelungat. Este nevoie de politici publice, care trebuie realizate cu bugete dedicate, cu specialiști care se pot implica în tot ce înseamnă implementarea lor.

”Cred că drepturile și siguranța pacienților în pandemie scriu un nou capitol. Avem foarte multe de învățat despre cum putem găsi un echilibru între medicina defensivă și cea care susține drepturile mamelor de a se bucura de acest momentul nașterii copilului”, a declarat Ana Măiță în finalul intervenției sale.

Despre CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro este platforma Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici