“Este foarte important ca tratamentele pacienților oncohematologici să fie făcute la timp, în măsura posibilităților și în condiții de siguranță, atât pentru pacienții nou diagnosticați, cât și pentru cei care au deja protocoalele de tratament stabilite”, afirmă Anka Mateescu, Vicepreședinte Asociația Română împotriva Leucemiei, comentând pentru MedicalManager.ro Ordinul nr. 74553/ 07.04.2020, care suspendă internările, consultațiile și tratamentele care nu reprezintă urgențe.
“De asemenea, este foarte importantă și monitorizarea pacienților în timpul tratamentului. De aceasta depinde dacă medicul curant continuă sau schimbă protocolul de tratament. Se știe foarte bine că în oncologie orice zi este importantă și chiar dacă mulți pacienți oncologici sunt pacienți cronici asta nu înseamnă că tratamentele sau controalele periodice pot fi amânate mult timp”, subliniază vicepreședintele Asociației Române împotriva Leucemiei.
Anka Mateescu spune că este de înțeles faptul ca în acest moment accesul pacienților oncohematologici în spitale pentru o eventuală internare sau în ambulator este o problemă de siguranță atât pentru ei, pentru ceilalți pacienți, cât și pentru personalul medical.
“De aceea este recomandat triajul și ulterior circuitul pacienților. Spitalele și instituțiile medicale de tratament trebuie să asigure acest triaj și de asemenea să asigure un circuit de acces sigur pentru pacienții non covid 19, la tratament în ambulator sau cu internare dacă e cazul. Pacienților trebuie să li se pună la dispoziție un pachet cu echipament de protecție pe care trebuie să îl poarte în timpul tratamentului, iar unitatea medicală trebuie să respecte condițiile impuse de distanțare, igienă și dezinfectare”, mai spune reprezentanta asociației de pacienți, care adaugă că pacienților oncohematologici pozitivi covid 19 trebuie să li se asigure condiții specifice de tratament în locații prestabilite.
“Acolo unde situația permite, de exemplu tratamentul pacientului la domiciliu, trebuie facilitat accesul pacientului la medicație, eventual posibilitatea ca medicul de familie să poată emite rețetă compensată. Cred că împreună cu medicii curanți și cu autoritățile competente se pot găsi soluții pentru a ajuta pacienții oncologici”, concluzionează Anka Mateescu.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.