De ani de zile, oamenii de știință încearcă să găsească o soluție pentru a combate superbacteriile rezistente la antibiotice. Aurul ar putea fi soluția acestei probleme.

Câțiva compuși ai aurului au demonstrat eficacitate împotriva bacteriilor greu de tratat, conform noilor cercetări care vor fi prezentate în perioada 15 -18 aprilie 2023 la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Copenhaga, Danemarca.

Cercetătorii declară că antibioticele care au la bază compuși ai aurului prezintă un potențial foarte mare împotriva bolilor care s-au dovedit rezistente la alte medicamente.

Sara Soto Gonzalez, împreună cu colegii săi de la Institutul Global de Sănătate din Barcelona, ​​Spania, au studiat activitatea a 19 compuși de aur împotriva unor bacterii multirezistente izolate de la pacienți.

Bacteriile studiate au inclus Staphylococcus aureus rezistent la meticilină sau MRSA, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosaStenotrophomonas maltophiliaacinetobacter baumannii și Streptococcus pneumonia.

Oamenii de știință au descoperit că 16 dintre cei 19 compuși de aur au fost foarte eficienți împotriva MRSA și S. epidermidis, iar 16 au fost eficienți împotriva celorlalte bacterii, toate fiind gram-negative. Cercetătorii au spus că bacteriile „gram negative” au o rezistență mai mare la antibiotice și au nevoie de noi tratamente.

„Este deosebit de interesant să vedem că o parte dintre compușii aurului au fost eficienți împotriva MRSA și A. baumannii multirezistente, acestea fiind două cauze majore ale infecțiilor nosocomiale”, a declarat Soto Gonzalez.

Bacteriile rezistente la medicamente ucid aproximativ 700.000 de oameni anual în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății clasifică rezistența la antibiotice drept una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea globală.

Este cunoscut faptul că aurul are proprietăți antibacteriene, astfel compușii aurului reprezintă una dintre cele mai promițătoare abordări.

„Acești compuși folosesc o varietate de metode pentru a ucide bacteriile. Opresc funcționarea enzimelor, perturbă funcția membranei bacteriene și afectează ADN-ul bacteriei”, a spus Soto Gonzalez.

 

Sursa: www.upi.com