Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) anunță organizarea mai multor campanii gratuite de testare pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C. Acțiunile fac parte din ”Săptămâna Europeană a Testării” și se vor desfășura în perioada 17-31 mai în județele Brașov, Argeș, Cluj și Giurgiu. Peste 500 persoane pot beneficia de aceste testări.

”Săptămâna Europeană a Testării” este o campanie europeană care încurajează eforturile de testare și promovează conștientizarea cu privire la beneficiile testării precoce pentru hepatită .

”Ne bucurăm să luăm parte din nou la această inițiativă europeană de mare succes care a pornit acum 10 ani ca un eveniment anual, iar astăzi se poate lăuda cu două campanii în perioada primăverii și toamnei. Obiectivul nostru actual este de a face mai multe testări în cadrul grupurilor vulnerabile și în zonele în care trăiesc comunități defavorizate. Ne ducem în acele comunități și regiuni care nu au fost acoperite de campaniile de testare de până acum sau care se află în curs de finalizare. Campaniile de testare și prevenție trebuie să devină o normalitate, susținute constant de autorități. În același timp, susținem necesitatea ca fiecare pacient depistat să aibă acces la tratament în cel mai scurt timp posibil. Numai astfel România va reuși să atingă obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030,” a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

APAH-RO face apel la soluționarea problemei pacienților neasigurați infectați care nu beneficiază de tratament gratuit pentru că legea votată anul trecut în acest sens încă nu are norme de aplicare. O altă problemă ridicată de asociație privește accesul la terapia antivirală indicată de medic fără a exista niciun fel de pauze. Programele de tratament, cum este cel dedicat hepatitei C, care și-a demonstrat succesul, trebuie simplificat în beneficiul medicilor și pacienților, astfel încât procesul de inițiere și de decontare a tratamentului să fie ușor gestionabil de medici.

De asemenea, bolnavii din România ar trebui să beneficieze de ultimele terapii inovatoare în toate formele de hepatite virale, așa cum se întâmplă în alte țări ale UE. Exemplul coinfecției B+D, pentru care există în sfârșit un tratament disponibil la nivel european.

Conform unui sondaj de opinie realizat de către APAH-RO în rândul pacienților cu diverse afecțiuni hepatice, peste 36% dintre aceștia au fost nevoiți să își amâne începerea tratamentului antiviral, chiar dacă au avut recomandare de la medic, din cauza absenței terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util. Cei mai mulți pacienți au beneficiat de tratament antiviral pentru hepatita C, peste 38%, un procent de 20% pentru hepatita B și 7% pentru coinfecția B plus Delta.

De remarcat este faptul că 80% dintre cei care au răspuns au declarat că nu știau nimic despre hepatitele virale înainte de a afla că sunt infectați. În privința interacțiunii cu medicul de familie, 30% îl frecventează lunar, peste 28% merg trimestrial, în timp ce în jur de 24% ajung foarte rar.

Mesajul principal al APAH-RO, atât către persoanele care nu s-au testat pentru hepatitele virale B sau C, cât și către medici, este de încurajare a testării, factor esențial în prevenirea răspândirii afecțiunilor hepatice și/sau în tratarea acestora încă din stadii incipiente.