Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) anunță demararea celei de-a doua ediții a ”Săptămânii românești a testării”, parte a ”Spring European Testing Week”, campanie în cadrul căreia persoane din mai multe județe din țară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B și C.

Pacienții pot găsi toate informațiile despre cabinetele unde au loc testările pe site-ul www.hepato.ro și pe rețelele de socializare ale asociației. De precizat că, în orașul Pantelimon, acțiuni de testare au fost realizate în cursul săptămânii trecute.

”Spring European Testing Week este o inițiativă care încurajează asociațiile de pacienți, profesioniștii din sectorul medical și reprezentanții autorităților să colaboreze pentru a intensifica acțiunile de testare și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea diagnosticării timpurii a hepatitelor și HIV. La nivel european, în anul 2018, 104 organizații au participat la proiectul pilot, printre grupurile țintă testate fiind cei care folosesc droguri injectabile, lucrătorii sexuali, prizonierii, femeile însărcinate, populația generală, tinerii”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

În cursul anului trecut, APAH-RO a testat peste 2.000 de persoane prin intermediul diferitelor acțiuni desfășurate. Asociația susține și este implicată în mai multe campanii și programe de testare la nivelul întregii țării și în anul 2019. În ianuarie, APAH-RO, în parteneriat cu autoritățile locale din comuna Cumpăna, județul Constanța, a demarat o campanie de microeliminarea a hepatitelor. De asemenea, din martie, asociația are un parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie pentru testarea hepatitei C.

”Acțiunile din această săptămână reprezintă încă un instrument în atingerea obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. Deși există mai multe campanii de testare este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate în zone defavorizate și îndrumarea acestora către tratament, către un stil de viață sănătos, dar mai ales este nevoie de  informare privind modalitățile de prevenție. Fiecare dintre noi trebuie să se preocupe în a afla care este starea sa de sănătate. Este de mare  ajutor faptul că putem cere medicului de familie să ne faciliteze testarea pentru hepatite deoarece aceste analize sunt în prezent decontate în pachetul de bază”, a adăugat Marinela Debu.

Prin acțiunile desfășurate în ”Săptămâna românească a testării”, APAH-RO dorește să încurajeze și medicii de familie din localitățile alese să trimită spre testare pacienții aflați la risc. Implicarea cât mai multor factori din comunitățile locale este esențială în lupta împotriva eliminării afecțiunilor hepatice. Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului trecut la cererea APAH-RO, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. În România sunt circa 600.000 de români care trăiesc cu hepatita C și aproximativ 800.000 trăiesc având hepatita C. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume.