Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi a câştigat prin ordonanţă preşedinţială, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Potrivit acestora, Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

APCR spune că şi de această dată instanţa a constatat că autorităţile din Sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 861/2014 în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM la data de 23 iulie 2018 şi trebuia soluţionată până cel târziu 23 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

“Cel mai probabil va exista un recurs din partea statului român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, casa de asigurări de sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie”, a afirmat avocatul Dan Cimpoeru, citat într-un comunicat de presă al APCR.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a atenţionat asupra faptului că situaţia nu este singulară şi a spus că la ANMDM sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depăşit şi nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

Conform APCR, sunt medicamente noi evaluate cu recomandare de includere necondiţionată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate.

“În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin HG 720/2008 iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această experienţă ‘unică’ în UE am crezut că în sfârşit autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical prin judecător de la sistemul de sănătate. Din păcate, pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat. Statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să îşi respecte nici măcar propriile sale reguli. La 16.01.2019 un pacient bolnav de scleroză multiplă s-a judecat din nou cu statul pentru a beneficia de tratament medical de care are nevoie şi a câştigat”, spune Cezar Irimia, potrivit sursei citate.

În perioada 2014 – 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au câştigat dreptul la viaţă dând statul în judecată.

Astfel, afirmă APCR, prin 17 hotărâri judecătoreşti pronunţate în cadrul procedurii ordonanţei preşedinţiale, Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile să asigure pacienţilor reclamanţi tratamentul gratuit cu medicamente inovative.