26 iunie marchează în întreaga lume ziua de acțiune Sprijin, nu Pedepse, când solicităm factorilor de decizie măsuri eficiente pentru asigurarea accesului universal la serviciile de reducere a riscurilor dedicate persoanelor care consumă droguri.

În luna iunie, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) desfășoară o campanie de informare a publicului larg cu privire la riscurile consumului de droguri, terminologia recomandată, modele de succes în dezincriminare și legalizare, servicii disponibile.

ARAS a asigurat în ultimii 30 ani servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru populația din București, în acord cu recomandările UNAIDS, UNODC și OMS și în limitele fondurilor disponibile.

„Am atras repetat atenția instituțiilor publice că, pentru ca aceste servicii să fie constante și eficiente, ele trebuie să fie susţinute de politicile din domeniu şi de finanţări de la bugetul de stat, atât de la nivel central cât şi de la nivel local. În acest sens, am semnalat de-a lungul timpului lipsa finanțării pentru serviciile de susținere a nevoilor consumatorilor de droguri injectabile din București prin scrisori directe către Primăria București, primăriile de sector, DGASPC-uri, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Agenția Națională Antidrog, comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților”, se spune în comunicatul ARAS.

Reprezentanții asociației arată că au reacționat la propunerile de modificări legislative care înăspresc pedepsele pentru posesia de substanțe interzise fără a stabili o cantitate dedicată consumului personal. Faptul că aceste modificări au fost adoptate fără consultarea experților în dependențe (medici psihiatri, psihologi, asistenți sociali) și fără grijă pentru acest segment de populație deja foarte vulnerabil și nu puțin numeros este un semnal de alarmă pentru modul în care Parlamentul României ia decizii privind viața cetățenilor.

„În contextul actual, considerăm că ignorarea/negarea realității (consumul și dependența de droguri de diverse tipuri) și mai ales a consumatorilor de droguri vulnerabili conduce la o explozie a numărului de infecții cu HIV și hepatite, la creșterea numărului de decese prin supradoză și la înrăutățirea stării de sănătate și a situației sociale a acestor persoane și a celor apropiați lor, cu toate consecințele evidente. Politicile punitive dau măsura intoleranței societății, accentuează discriminarea și, pe termen lung, scăderea calității vieții”, atrag atenția reprezentanții ARAS.

„Încă o dată, ARAS solicită autorităților responsabile să ia măsuri rapide și eficiente pentru rezolvarea problemelor legate de consumul de substanțe interzise (să finanțeze serviciile de reducere a riscurilor la nivelul nevoilor, să crească numărul de locuri în tratament pentru dependența de opiacee, să aprobe modificările legislative care permit posesia de canabis pentru consum personal)”, concluzionează Diana Popescu, Responsabil comunicare, ARAS.