Aplicația românească DAHNA – Diet According to the Healthy Nutritional Approach, destinată celor care vor să prevină apariția bolilor cardiovasculare printr-un stil de viață sănătos, lansează noi funcționalități. Dezvoltarea ultimei funcționalități a fost susținută de compania Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, ca parte a misiunii strategice pentru protejarea sănătății oamenilor. Astfel, DAHNA evaluează profilul fiecărui utilizator și estimează riscurile de dezvoltare de boli cardiovasculare precum infarct sau accident cerebral vascular, oferind soluția unei diete personalizate pentru sănătatea cardiometabolică.

În România, un om moare la fiecare 4 minute din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), o statistică de 3 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană. Dieta nesănătoasă este răspunzătoare de aproape jumătate din bolile cardiovasculare, iar aplicația mobilă DAHNA urmărește să reducă riscurile acestor boli printr-o dietă cardiometabolică personalizată. Astfel, aplicația configurează, în mai puțin de 5 minute, meniuri conform profilului metabolic al utilizatorului, și oferă rețete pentru prepararea lor, alături de lista de cumpărături cu toate ingredientele și cantitățile necesare. DAHNA are la bază expertiza cardiologilor și nutriționiștilor și a atras deja o comunitate de peste 22.000 de utilizatori ai platformelor Android și iOS.

„În contextul în care foarte mulți români suferă de boli cardiovasculare din cauza dietelor nesănătoase, DAHNA are misiunea să contribuie la limitarea incidenței și să susțină oamenii să adopte un stil de viață sănătos. DAHNA funcționează ca un asistent personal care are grijă de sănătatea oamenilor, oferindu-le o soluție simplă, accesibilă direct pe telefonul mobil, pentru o dietă special concepută pentru sănătatea inimii. Astfel, credem că putem salva 100.000 de vieți și putem schimba în bine 1 milion de vieți prin reducerea numărului de boli și decese cauzate de dieta nesănătoasă”, a spus Daniela Tatu-Chițoiu, care a fondat DAHNA în urmă cu trei ani, împreună cu soțul ei, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, care are o experiență de peste 35 de ani în terapie intensivă.

În cadrul aplicației, utilizatorii introduc datele personale pentru a crea un profil cardiometabolic și a afla riscurile pentru sănătatea inimii. Apoi, sunt atribuite personalizat, în funcție de gradul de risc, planuri alimentare zilnice. Odată cu respectarea planurilor alimentare și o reevaluare periodică la 6 luni a profilului, aplicația urmărește progresul gradului de risc de a face o boala cardiovasculară în următorii 10 ani, dar și progresul parametrilor care stau la baza calculării acestui risc cum ar fi TA cholesterol total sau LDL cholesterol.

„Preocuparea pentru starea de bine a angajaților se vede în toate acțiunile și planurile Genesis Property. Strategia de dezvoltare a companiei are în centru oamenii, cu misiunea de a crea spații sănătoase în care să-și petreacă timpul și de a le oferi destinații și experiențe pentru bunăstarea lor, dar și pentru un echilibru sustenabil între viața profesională și cea personală. Susținerea DAHNA este o extensie a acestei strategii, cu obiectivul de a ajuta oamenii să aibă un stil de viață sănătos pe termen lung”, a spus Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property și președintele European Property Federation.

Genesis Property a creat, în 2020, IMMUNE Building Standard™, ca un răspuns la riscurile pentru sănătate din perioada pandemiei. În prezent, Genesis Property își concentrează toate eforturile pe dezvoltarea proiectului YUNITY Park, gândit ca un campus de birouri al viitorului care să ofere oamenilor un ecosistem sustenabil și sănătos, în care oamenii să aibă acces la facilități, opțiuni și experiențe care vor redefini modul de lucru și de viață sănătos al viitorului.

__________

Despre Dahna

Aplicația DAHNA este doar una dintre componentele CARDIOHEALTH CARDIOSCIENCE SYSTEM, un sistem integrat de aplicații dedicate acoperirii tuturor verigilor componente ale unui stil de viață sănătos. Construită într-un mod de gândire și de acțiune orientat spre durabilitate, aplicația are impact major asupra longevității individului, protejând organismul de boli precum cele cardiovasculare, depresie, cancer, diabet de tip 2, obezitate, demență sau boala Parkinson. Aplicația are la bază dieta mediteraneană, recunoscută pentru beneficiile aduse sănătății în general, și care a intrat în 2013 în Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanță în sănătate.