Aproape 4.000 pacienţi oncologici din zona Moldovei, dar şi din Constanţa, Bucureşti, Hunedoara, Caraş Severin au beneficiat, în ultimii opt ani, de cazare gratuită la hotelul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, prima unitate medicală din ţară cu unitate de cazare pentru proprii pacienţi.

Pacienţii oncologici din zone îndepărtate, care nu pot face zilnic naveta pentru tratament la Iaşi, sunt informaţi de medicul care îi ia în evidenţă despre posibilitatea cazării la hotelul IRO pe toată durata tratamentului, care de obicei durează între 5 şi 7 zile.

Hotelul de pe strada Ion Creangă nr. 5 bis, are o capacitate de 70 de camere cu unul, două sau trei paturi care se află la etajele 1 şi 2 ale clădirii şi au toaletă proprie, televizor, frigider şi mobilier. La fiecare etaj, pacienţii au la dispoziţie şi sală de mese cu bucătărie.

„Este un spaţiu organizat şi amenajat la nivel de trei stele. Acolo sunt cazaţi pacienţii care beneficiază de servicii de radioterapie în regim ambulatoriu. Sunt pacienţi care nu necesită internare continuă, ci care stau acolo doar pentru a beneficia de serviciile de radioterapie. În subsolul clădirii este instalat un accelerator de particule. Pacienţii din hotel beneficiază de radioterapie acolo, nemaifiind nevoiţi să se deplaseze până în Copou. Avem amenajate 70 de paturi, gradul de ocupare este de 60-70%. Încercăm să nu mai punem pacienţii pe drumuri decât dacă este necesar. Tot acolo, în cursul dimineţii pacienţii beneficiază de servicii medicale adiacente radioterapiei: perfuzii cu vitamine sau alte tratamente care au nevoie”, a declarat pentru AGERPRES, managerul IRO, Mirela Grosu.

Cei care se cazează la hotelul IRO beneficiază de cazarea gratuită, dar hrana şi-o asigură ei.

De la începutul anului, la Institutul Regional de Oncologie au fost luaţi în evidenţă 1086 de noi pacienţi cu diverse forme de cancer. În 2023, în evidenţele IRO s-au înregistrat 2.398 de noi cazuri de cancer, cele mai multe fiind bronhopulmonar (428), colorectal (396), mamar (380) şi de prostată (210). În 2023 în evidenţa IRO s-au aflat 17.721 de persoane cu diferite forme de cancer, din care 10.603 femei, cu 841 mai multe decât în 2022. Cele mai multe cazuri sunt cele de cancer mamar (3973), urmat de cancerul colorectal (3159) şi cel de prostată (1810). AGERPRES