Pe baza datelor disponibile din 2017, numărul total de decese raportate în Uniunea Europeană (UE) a fost de peste 4 milioane, dintre care aproximativ 5 500 au fost atribuite hepatitei virale. În timp ce atat bărbații cat și femeile sunt aproape la fel de afectati, cel mai mare risc il au cei cu vârsta de peste 65 de ani , deoarece reprezintă aproape două treimi din totalul deceselor.

Pentru a face o comparație, numărul de decese trebuie ajustat la dimensiunea și structura populației din diferite țări.

Cu 33 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori, Italia a înregistrat cea mai mare rată în rândul statelor membre ale UE în 2017. A fost urmată de Letonia (31 de decese la un milion de locuitori) și Austria (19).

La polul opus, cele mai mici rate s-au înregistrat în Finlanda (cu mai puțin de 1 deces din cauza hepatitei la un milion de locuitori), urmată de Slovenia (1) și Olanda (2).

Infographic: Standardised rate of deaths from viral hepatitis

Atunci când analizăm datele regionale, Sardinia (Italia) cu 53 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori a fost cea mai afectată regiune din UE în 2017, urmată de alte regiuni italiene: Apulia (51 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori), Basilicata și Campania (ambele cu 49 de decese cauzate de hepatită virală la un milion de locuitori), Calabria (42) și Sicilia (40).

Regiunile cu cele mai putine decese, respectiv 0,5 sau mai puțin la un milion de locuitori, datorate hepatitei virale, erau regiuni sud-vestice în Bulgaria, nord-vestice în România și nord-estice în Cehia.

Infographic: Rate of deaths from viral hepatitis across NUTS2 regions

 

Material preluat integral si tradus de pe  www.ec.europa.eu.