Persoanele cu hemofilie se confruntă adesea cu dureri care se resimt în tot corpul. Durerea poate varia ca intensitate și zone ale corpului, dar, din fericire, fiecare episod oferă indicii despre cauza potențială și posibilele căi de tratament.

Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) definește durerea ca „o experiență senzorială și emoțională neplăcută asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale”.

Mai exact, durerea este un semn că ceva este în neregulă cu corpurile noastre. Aproximativ două treimi dintre persoanele cu hemofilie severă au dureri la una sau mai multe articulații în fiecare zi. Există două tipuri de durere: acută și cronică.

Durere acută

Este o formă de durere care se dezvoltă într-o perioadă scurtă de timp. Durerea acută apare de obicei brusc, ca urmare a unei răni, boli, traume sau proceduri medicale. Atunci când cei cu tulburări de sângerare simt durere acută, există șanse mari să se confrunte cu o sângerare activă în articulații sau mușchi.

Cu alte cuvinte, durerea acută ar putea fi, dar nu este întotdeauna, un semn al unei sângerări active. Durerea acută la nivelul articulațiilor ar putea proveni din artrită și poate fi dificil să se facă distincția între durerea artritică și durerea din sângerări active. Cu toate acestea, cercetările sugerează că, dacă durerea legată de activitate se ameliorează în timpul repausului, este probabil să fie artritică și să nu aibă legătură cu episoadele de sângerare.

Durere cronică

A doua formă de durere este continuă și pe termen lung. Este considerată cronică atunci când durează mai mult de șase luni. Cei din comunitatea cu tulburări de sângerare care suferă de durere cronică au afecțiuni cauzate de hemofilie, cum ar fi sinovită sau artrită, care provoacă inflamație cronică a articulațiilor.

Durerea acută de la vânătăi care vin cu sângerare poate fi adesea tratată cu R.I.C.E. metodă care necesită rest = repaus, ice = gheata, compression = compresie, elevation = ridicat (se refera la ridicarea zonei afectate peste planul inimii). Această metodă este folosită pentru a trata entorsele, întinderile și vânătăile prin încetinirea sângerării și reducerea durerii.

Medicamentele pentru ameliorarea durerii sunt, de asemenea, o opțiune. Antiinflamatoareele nesteroidiene (ibuprofen și aspirina), pot fi dăunătoare celor cu hemofilie. Acetaminofenul, cum ar fi Tylenol, este recomandat ca un analgezic sigur pentru persoanele cu hemofilie.

Pentru durerea cronică, terapia fizică și exercițiile fizice sunt vitale. Exercițiile sigure pentru hemofilici pot include exerciții de flexibilitate și întindere, antrenament de forță (exerciții izometrice), înot, practicarea yoga și ciclism.

Există, de asemenea, un element psihologic în durerea cronică, iar consultarea unui specialist poate fi benefică. Durerea cronică provoacă depresie, anxietate, insomnie și deznădejde, toate acestea putând exacerba durerea. Mecanismele de adaptare pot include învățarea tehnicilor de relaxare.

Durerile minore nu necesită o vizită la medic, dar atunci când durerea devine suficient de intensă și persistentă, cel mai bine este să discutați cu un medic specialist pentru a evalua durerea resimțită.

„În ciuda prevalenței mari a durerii recurente, constante și/sau larg răspândite la pacienții cu hemofilie, încă nu există studii care examinează (pato)fiziologia durerii la această populație. Înțelegerea complexității durerii va permite o bună evaluare și gestionare a acesteia”, susține cercetătorul Nathalie Roussel.

Material preluat și tradus de pe Hemaware.org.