În ciuda progreselor extraordinare în ceea ce priveşte prevenirea şi tratamentul, HIV rămâne o problemă de sănătate majoră, care afectează peste 2 milioane de persoane în Europa şi peste 38 de milioane în întreaga lume.

În România, la 30 iunie 2022, trăiau 17.536 persoane cu HIV/SIDA, iar în primele şase luni ale acestui an fuseseră depistate 264 de cazuri noi.

Poate că cifrele par mici, raportate la populaţia României, dar, din păcate, majoritatea cazurilor noi sunt descoperite în fază avansată a bolii. Din fericire, tratamentul de ultimă generaţie, dacă este luat corect, permite o viaţă bună, pe termen lung.

În ultimii ani, şi mai ales din cauza pandemiei COVID 19, resursele alocate prevenirii şi tratamentului au scăzut la nivel global. România, care nu a atins niciodată nivelul optim de finanţare a prevenirii, şi care, anual, se luptă cu perioade de lipsă a tratamentului, nu are în prezent un document strategic în domeniul HIV/SIDA şi nu alocă fonduri pentru prevenire, nici pentru publicul general, nici pentru grupurile vulnerabile.

Este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului şi o ignorare a tratatelor şi declaraţiilor internaţionale la care România s-a angajat să ia parte.

Prin urmare, cerem tuturor factorilor de decizie de la nivel central şi local:
– să recunoască problemele cu care se confruntă persoanele vulnerabile în prevenirea infecţiei cu HIV şi în accesarea tratamentului, atunci când acesta lipseşte
– să pună la dispoziţia tututor cetăţenilor, gratuit şi fără discriminare, metodele de prevenire de ultimă generaţie, inclusiv tratamentul pre-expunere, în funcţie de nevoile fiecărei persoane
– să creeze acces universal, egal, simplu, continuu şi pe termen lung la serviciile de prevenire şi tratament
– să finanţeze serviciile medico-sociale, de prevenire şi îngrijire, atât cele din sistemul public de sănătate, cât şi cele ale organizaţiilor neguvernamentale, pentru persoanele cele mai vulnerabile la infecţia cu HIV: bărbaţi care fac sex cu bărbaţi, persoane care consumă droguri, lucrători sexual, deţinuţi, persoane transgender
– să includă persoanele afectate în toate demersurile care le privesc (în special în cazul modificărilor legislative) şi să lucreze în parteneriat cu societatea civilă
– să recunoască în mod formal testarea comunitară pentru HIV, hepatită B/C, drept soluţie pentru stoparea epidemiilor (screening simplu, nemedical, accesibil tuturor în mod anonim şi voluntar).

Pentru demonstrarea utilităţii şi simplităţii testării comunitare, prezentăm cifrele din Săptămâna Internaţională a Testării (21-28 noiembrie 2022), care este organizată în România de ARAS:
– peste 200 de persoane s-au testat la centrele ARAS între 21 şi 24 noiembrie, pentru HIV şi Hepatită C
– peste 800 de persoane au solicitat un autotest de la ARAS, pe care îl vor primi acasă în săptămâna următoare.

De 1 Decembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA, cerem factorilor de decizie ACCES EGAL LA SĂNĂTATE PENTRU TOŢI!