Ministerul Sănătăţii ar trebui să implementeze metodologii de lucru pentru testarea sau auto-testarea HIV în comunităţile cu risc de infecţie, a declarat coordonatorul de proiect al Asociaţiei Române Anti-SIDA, Liana Velicu, la o dezbatere organizată la Ministerul Sănătăţii.
“Ar fi necesară, în conformitate cu recomandările OMS, să încercăm să creştem capacitatea sistemului de sănătate prin abordarea problematicii persoanelor cu comportament de risc faţă de infecţie cu HIV. În România este recunoscut în statistici că avem o epidemie concentrată în grupul cu risc la consumatorii de droguri şi la bărbaţii care fac sex cu bărbaţi. Motiv pentru care ar trebui să spunem că Ministerul Sănătăţii să crească capacitatea de a răspunde problematicii acestor persoane prin adoptarea de metodologii de lucru pentru testarea HIV în comunitate, pentru auto-testarea HIV şi pentru testarea HIV prin furnizorii din rândul comunităţii. (…) OMS recomandă ca testul să se ducă în comunităţile unde aceşti oameni trăiesc”, a spus coordonatorul de proiecte.
Potrivit Lianei Velicu, pe lângă reducerea răspândirii infecţiei cu HIV prin depistare precoce ar trebui să existe şi profilaxie pre-expunere. “Profilaxia pre-expunere este disponibilă în foarte multe ţări din Europa şi ar fi important să fie disponibilă şi România. Am dori de asemenea să adăugăm un obiectiv. De ce? Pentru că OMS recomandă de ani de zile testarea HIV ca metodă de creşterea a accesibilităţii”, a arătat reprezentantul ARAS.
Mihaela Bardoş, director în Ministerului Sănătăţii, a afirmat că, dacă această profilaxie pre-expunere este inclusă în ghidurile aplicabile la nivelul OMS, se va lua în calcul şi această măsură de prevenire. “În ceea ce priveşte partea de, să spunem, transfer al testării din cadrul unităţilor sanitare către colectivităţi cunoaştem această problematică şi personal am discutat-o împreună cu reprezentanţii ARAS cu mai multe prilejuri, avem în vedere să transferăm acest lucru. În momentul acesta ştiţi la fel de bine ca şi noi că lucrurile sunt extrem de restrictive la nivelul legii, iar această hotărâre de Guvern se emite în aplicarea legii, dar cel puţin până la sfârşitul anului vizăm reglementarea unui mecanism de colaborare cu ONG-urile şi reglementarea lui, astfel încât să putem operaţionaliza începând cu 1 ianuarie anul următor. Mai mult decât atât, va trebui să dimensionăm foarte bine costurile acestor măsuri şi includerea lor în bugetul anului următor, pentru că acum deja vorbim de măsuri care au impact şi bugetul este construit conform estimărilor realizate de până acum”, a afirmat Mihaela Bardoş. AGERPRES