De Ziua Mondială a Sănătății,
Asociația pentru Relații Comunitare a lansat un instrument viu, dedicat celor care schimbă sistemul de sănătate din România: o hartă interactivă a inițiativelor organizațiilor din domeniu. Harta poate fi accesată aici:
https://arcromania.ro/arc/harta-initiative-sanatate/ și a fost realizată ci 25 organizații active în sănătate.
Împreună cu cele 25 de organizații active în sănătate, ARC a documentat intervențiile acestora pentru a înțelege mai bine unde se întâmplă schimbarea și cum arată eforturile lor din teren. ”Am dorit ca această hartă să reflecte realitatea și complexitatea muncii organizațiilor din societatea civilă, într-un domeniu în care resursele sunt puține, dar nevoile sunt mari” scriu cei de la ARC pe pagina lor de Facebook.
Situația actuală a sistemului de sănătate din România

România alocă doar 5,7% din PIB pentru sănătate, mult sub media UE, iar cheltuielile per capita sunt de peste cinci ori mai mici decât în vestul Europei. Alocările bugetare insuficiente afectează atât infrastructura medicală (deficit sever de personal medical), cât și starea de sănătate a populației. Speranța de viață este cu 5,5 ani sub media UE, iar mortalitatea prin boli circulatorii și infantile este printre cele mai ridicate din Europa, reflectând deficiențele sistemului de sănătate.
În acest context, inițiativele locale ale organizațiilor devin și mai importante. Vocea celor care lucrează direct cu pacienți, medici, autorități sau comunități trebuie nu doar ascultată, ci sprijinită și amplificată.
Asociația pentru Relații Comunitare atrage atenția că datele colectate până acum sunt doar un punct de plecare! Dacă reprezinți o organizație activă în acest domeniu sau cunoști una care ar trebui inclusă pe hartă, ești invitat să completezi formularul de înscriere:
https://bit.ly/43CIRE5”
”Ne dorim să extindem harta și să cuprindem cât mai multe inițiative relevante din domeniul sănătății. Astfel, nu ezita să ne dai de veste! Îți mulțumim că faci parte din acest proces atât de important pentru viitorul sănătății în România” scriu cei de la ARC pe pagina lor.
Deficiențe structurale ale sistemului și ariile de intervenție ale ONGurilor
Management spitalicesc
Nivel acoperire ONG-uri: LIMITAT
Există câteva proiecte pilot dar interesul ministerului e limitat.
Dezvoltare și implementare de protocoale
Nivel acoperire ONG-uri: BUN
Aproximativ jumătate din ONG-uri contribuie la dezvoltarea și implementarea de noi protocoale în spitale, conform standardelor UE.