Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați marchează Ziua Mondială a Prematurității în fiecare an pe 17 noiembrie. Mai jos vă transmitem o scurtă selecție e activităților realizate de membrii și voluntarii asociației în acest an.
ARNIS a donat 3 incubatoare de transport, 2 fotolii de uz medical pentru ingrijirea skin-to-skin (tip cangur) pentru cresterea calitatii ingrijirilor medicale, a organizat ateliere cu 20 de mame-veterane voluntare pentru 80 de mame internate in 10 unitati de terapie intensiva neonatala, si a angrenat 100 de voluntari, angajati din 5 companii, pentru realizarea a 1100 de papusi de incubator, donate in aceste maternitati, ca actiune de constientizare a cauzei pematuritatii.
100 de voluntari = 1100 de îmbrățisări
Angajatii din 5 companii, P&G Pampers, Synevo, Adobe, Oracle si General Electric au acceptat cu entuziasm provocarea ARNIS de a face voluntariat pentru realizarea celor 1100 de papusilor de incubator donate de Ziua Mondiala a Prematuritatii 2024 in 10 maternitati.
Ateliere pentru mame din 10 spitale
20 de voluntare, mame veterane trecute prin experienta prematuritatii si a spitalizarii indelungate, au vrut sa fie alaturi de mamele care au in prezent emotii pentru sanatatea puiului lor internat. Pline de empatie, au mers in 10 sectii de Terapie Intensiva Neonatala si au fost sprijin moral pentru alte 80 de mame si 3 tati, bucurosi ca pot sa-si impartaseasca experienta si sa coasa prima papusa pentru copilul lor.
Donații în spitale
2 fotolii recliner, de uz medical, pentru ca parintii si bebelusii sa poata practica acest tip de ingrijire in conditii de siguranta si confort in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
3 incubatoare de transport performante spre 3 unitati Terapie Intensiva Neonatala:
-Spitalul Clinic ”Nicolae Malaxa” Bucuresti,
-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Slobozia
-Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare
Aceste echipamente sunt vitale unitatilor TIN Nivel 2 pentru ca permit transportul in siguranta al nou-nascutului cu patologii sau cu varsta gestationala de pana la 32 de saptamani.
10 Navigatori de pacienți calificați
Incepand din 27.11.2024 avem in Romania primii 10 Navigatori de pacienti certificati sa practice aceasta meserie in domeniul “Sanatatea mamei si copilului”. Scopul acestui proiect este cresterea calitatii serviciilor medicale oferite familiilor care se confrunta cu dificultati in perioada perinatala. Felicitari celor 10 absolventi!
Curs F.I.N.E. Nivel 1 (2024)
Am finalizat 2 sesiuni de formare la cursul F.I.N.E. Nivel 1 in ocombrie 2024. In total 60 de specialisti din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures au beneficiat de burse la Curs si sunt acum pregatiti sa aplice principiile de ingrijire pentru neurodezvoltarea optima a nou-nascutilor din Terapie Intensiva Neonatala.
Workshop Ingrijirea neurodevelopmentala in terapie intensiva neonatala
In octombrie am fost co-organizatori ai unui atelier important pentru sanatatea nou-nascutilor, alaturi de conf. dr. Livia Ognean si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Scopul acestui workshop dedicat specialistilor in neonatologie este deschiderea oportunitatilor de ingrijire la nivel avansat in maternitatile din Romania pentru neuroprotectia si dezvoltarea optima a nou-nascutilor indelung spitalizati la nastere.
Prezentare in Bulgaria
Am fost in Bulgaria la Conferinta “Born too soon – medical and social aspects of the development of premature children”.
Multumim colegilor si prietenilor din Bulgaria, ”Our Premature Children Foundation” pentru invitatia de a prezenta progresele facute in Romania in privinta ingrijirilor developmentale.
Curs GMA la Bucuresti
In octombrie 2024, inca 20 de profesionisti in medicina si recuperare au completat lista specialistilor GMA formati la Nivel Avansat.
Facem un pas important spre interventia timpurie pentru urmarirea a nou-nascutilor indelung spitalizati la nastere. Vezi aici lista specialiștilor GMA din România: https://arnis.ong/lista-specialisti-gma/.
5 familii noi în Programul REC
Programul REC vine in ajutorul familiilor in care s-au nascut copii prematur, cu malformatii, sindroame sau accidente la nastere. Anual, ARNIS admite in program 5 familii, carora le acorda un buget initial de 5.000 lei, dedicat recuperarii medicale a copiilor. Ulterior, aceste familii participa la training-urile ARNIS si invata cum sa stranga fondurile atat de necesare terapiilor, tratamentelor si operatiilor.
Mai multe informații despre proiectele Asociației ARNIS și cum vă puteți implica să ajutați puteți afla pe site-ul asociației aici: https://arnis.ong/.
Despre ARNIS
ARNIS este Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați și reprezintă vocea pacienților cu afecțiuni la naștere din România începând din 2013. Misiunea ARNIS este de a îmbunătaţi sănătatea nou-născuților îndelung spitalizați din România prin proiecte de prevenţie, informare şi educare a societăţii civile privind naşterea înainte de termen, implementarea principiilor Family Centred Care în terapiile intensive neonatale și alinierea Standardelor naționale la nivelul Standardelor Europene de îngrijire elaborate de EFCNI, precum și oferirea de suport familiilor lor în procesul de recuperare medicală al copiilor, până la vârsta de 18 ani. Pentru mai multe informații accesați https://arnis.ong/
Donații pentru acțiunile în beneficiul copiilor născuți prematur se pot face în conturile Asociației Române pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, dezchide la ING Bank NV Amsterdam Sucursala București, în LEI: RO07INGB0000999904198945 și EURO: RO77INGB0000999903935106