Asociaţia Colegiul Pacienţilor sesizează necesitatea reglementarii procedurii de returnare a medicamentelor rămase nefolosite de către populaţie, aflate în termen de valabilitate şi care nu necesita condiţii speciale de păstrare, conform unui comunicat remis pe 19 ianuarie.

„Pana in acest moment am primit mai multe sesizari de la apartinatori sau pacienti care au ramas cu medicamente antineoplazice neutilizate, aflate in termen de valabilitate, medicamente foarte scumpe decontate de CNAS, care nu au putut fi returnate medicilor curanti sau farmaciilor pentru a fi utilizate de catre alti pacienti. Un apartinator ne-a solicitat ieri sprijinul pentru returnarea a 3 cutii neutilizate de IBRANCE 125 mg, medicament folosit in tratamentul cancerului mamar, avand un cost de peste 11.300 lei/cutie, deoarece i s-a comunicat atat de catre medicul curant, cat si de catre farmacie ca medicamentele ramase se distrug, fiind considerate deseuri periculoase. Legea farmaciei si normele de aplicare a acesteia nu prevad preluarea si depozitarea medicamentelor nefolosite de catre populatie, chiar daca acestea se afla in termen de valabilitate”, se spune in comunicat.

Asociatia Colegiul Pacientilor solicita Ministerului Sanatatii, in calitate de autoritate publica centrala in domeniul sanatatii, sa intervina urgent pentru reglementarea acestor situatii, astfel incat sa fie stopata risipa de medicamente din sistemul de sanatate, prin folosirea eficienta a resurselor in vederea asigurarii accesului tuturor pacientilor la tratament.