Asociaţia Create.Act.Enjoy, care realizează intervenţii artistice în spaţii neconvenţionale, inclusiv în spitale din Cluj-Napoca şi din ţară, revine cu un program dedicat artei ca terapie.


„Arta ca terapie” by Create.Act.Enjoy – New  Generation este un program construit ca răspuns la nevoile comunităţilor artistice şi medicale, se arată într-un comunicat.

În perioada septembrie 2024 – iulie 2025, echipa asociaţiei îşi propune să împărtăşească metoda de lucru dezvoltată de-a lungul a peste 10 ani de organizare de activităţi culturale pentru pacienţi, aparţinători şi personal angajat al spitalelor, precum şi să aducă în discuţie publică nevoia de a include arta ca terapie în procesul de recuperare şi de stimulare a stării de bine.

 

Formare de facilitatori

Din septembrie 2024, Create.Act.Enjoy lansează un program de formare de noi facilitatori care să deprindă metoda artei ca terapie în interacţiunile cu grupuri vulnerabile (pacienţi din spitale, vârstnici din azil sau copii instituţionalizaţi). În paralel, organizează evenimente culturale de promovare a bunelor practici în şapte oraşe din ţară, precum şi trei simpozioane despre relaţia dintre sectorul de sănătate şi sectorul cultural.

Programul de formare, cu care va debuta proiectul, este destinat tinerilor profesionişti din domeniile creative, psihologie, ştiinţele educaţiei, jurnalism şi comunicare şi/sau management. Sesiunile de formare vor începe în septembrie 2024 şi se adresează lucrătorilor culturali, lucrătorilor de tineret, educatorilor, artiştilor sau celor care lucrează în comunităţi şi cu grupuri vulnerabile.

Programul este structurat în cinci module teoretice şi practice, cu întâlniri în Cluj-Napoca, care îi vor purta pe participanţi prin toate etapele necesare unei intervenţii culturale într-o instituţie de sănătate – de la crearea conceptului, găsirea surselor de finanţare, coordonare şi comunicare, până la dezvoltarea abilităţilor artistice şi organizatorice ale viitorilor facilitatori. Fiecare persoană selectată să participe la programul de formare va avea ocazia să-şi testeze noile cunoştinţe şi abilităţi în cadrul a două spitale din Cluj-Napoca, precum şi alături de beneficiarii de la Casa de Copii „Căsuţa Bucuriei” sau Căminul pentru persoane vârstnice FÉBÉ.

 

Lansare de carte

Trainerii invitaţi pentru a susţine sesiunile de formare sunt experţi naţionali şi internaţionali, care au acumulat o experienţă vastă în domeniile în care activează.. Jordi Solé Andrés (Portugalia – actor şi specialist în utilizarea artei ca terapie), Diana Buluga (actriţă şi manager cultural al Create.Act.Enjoy), Miki Branişte (manager cultural şi lect.univ. la Facultatea de Teatru şi Film/UBB Cluj), Anca Doczi-Luchian (specialist cultură), Dragoş Muscalu (actor de improvizaţie), Alice Iliescu (artist vizual), Raluca Bugnar (mediator şi comunicator cultural) şi Diana Moga (manager cultural) sunt doar câteva dintre persoanele de la care participanţii vor primi informaţii şi inspiraţie pentru activităţile lor practice.

Pentru a încununa cei 10 ani de experienţă, Create.Act.Enjoy va lansa o carte cu scopul teoretizării metodei de utilizarea a artei ca terapie pentru creşterea stării de bine. Studiul, dezvoltat de Diana Buluga în timpul cercetării sale doctorale, va funcţiona ca un îndrumar util atât instituţiilor, cât şi organizaţiilor sau persoanelor interesate să realizeze intervenţii pentru sănătate şi well-being. Lansările de carte vor avea loc în Cluj-Napoca şi în mai multe oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Brăila, Iaşi şi Timişoara), fiind însoţite de ateliere practice dedicate comunităţilor locale.

 

Simpozioane despre cultură şi sănătate

Anul 2025 începe prin organizarea a trei simpozioane care urmăresc deschiderea unei dezbateri publice cu reprezentanţi din domeniul sănătăţii şi reprezentanţi din sectorul cultural. Importanţa introducerii unor programe recurente de activităţi ce utilizează metode de artă pentru sănătate în instituţii şi conştientizarea la nivel comunitar a impactului artei în creşterea stării de bine sunt doar câteva dintre temele abordate de invitaţii acestor simpozioane.

Aceste evenimente vor fi cu acces gratuit şi se vor adresa în primul rând practicienilor din sănătate şi cultură, cât şi tuturor celor interesaţi să se implice în dezvoltarea de practici la intersecţia celor două domenii. Printre persoanele invitate în cadrul simpozioanelor se numără Doina Baltaru (directorul Spitalului Militar din Cluj), Ramona Marincaş (director de îngrijiri la Spitalul Judeţean Satu Mare), Sergiu Sîngeorzan (preşedinte al Asociaţiei pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor), Oana Blaga (directorul executiv al Centrului pentru Politici de Săntate şi Sănătate Publică), Rariţa Zbranca (director de programe la Centrul Cultural Clujean).