La nivel global, migrena afectează peste 10% din populație, fiind a doua cauză de ani trăiți cu dizabilitate.

Dizabilitatea cauzată de migrenă implică un impact profund pe care atacurile recurente de cefalee îl pot avea asupra vieții de zi cu zi a individului, asupra activității la locul de muncă și asupra calității vieții în general. Dincolo de disconfortul fizic imediat, migrena poate duce la o afectare semnificativă a funcționalității, afectând capacitatea individului de a efectua activități zilnice curente, de a merge la școală sau la serviciu, de a participa la activități sociale și de a menține un echilibru emoțional. Încărcătura cauzată de migrenă se extinde dincolo de persoanele care suferă de această afecțiune, implicând și familiile acestora, comunitățile din care fac parte și întreaga societate, din cauza efortului economic și medical generat de tratamentul acestei afecțiuni”, menționează dr. Elena Terecoasă, neurolog, șef lucrări Spitalul Universitar de Urgență București.

Este esențial să recunoaștem dizabilitatea cauzată de migrenă ca o preocupare reală în domeniul medical, promovând o mai bună conștientizare și acces la tratamente eficiente pentru a îmbunătăți viața celor care trăiesc cu această afecțiune și, în cele din urmă, pentru a reduce impactul său asupra societății.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului 2023 asociația CREDU lansează un studiu dedicat nevoilor neacoperite ale persoanelor cu migrenă din România, care poate fi accesat la https://lnkd.in/dzQs-gUE.

De asemenea, Asociația CREDU în colaborare cu Headache Society Romania te invită la un concurs național de povești despre viața cu migrenă! Concursul are misiunea de a face conștientizarea migrenei să devină virală!

Concursul de povești se înscrie într-o campanie de conștientizare a migrenei organizată cu ocazia #WorldMigraineDay2023, celebrată pe 12 septembrie, și care își propune să facă cunoscute nevoile cu care persoanele cu această afecțiune neurologică complexă și aparținătorii lor se confruntă în țara noastră și care sunt prioritățile din prezent.

Poveștile vor putea prezenta orice aspect legat de migrenă în context personal, familial, la serviciu, în societate etc., experiențe legate de manifestări, factori declanșatori, sentimente de anxietate, depresie, stigmatizare etc.

Concursul se adresează persoanelor adulte, scriitori neprofesioniști sau profesioniști, care suferă de migrenă și aparținătorilor lor.

Tema Concursului este ” Viața cu migrenă în România”.  Perioada de desfășurare a concursului: 11 august – 11 septembrie 2023.

Desemnarea câștigătorilor se va face în data de 12 septembrie 2023, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia #ZileiMondialeAMigrenei2023.

 

Surse material: Cristina Vladau/Linkedin