Asociația Din Grijă Pentru Tine, organizație non-guvernamentală dedicată luptei împotriva  bolilor cronice, anunță lansarea platformei de evaluare a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD / Non-Alcoholic Fatty Liver Desease), punând la dispoziția utilizatorilor informațiile și instrumentele necesare pentru înțelegerea, identificarea, conștientizarea și evaluarea riscului de prevalență a bolii hepatice non-alcoolice.

NAFLD este cea mai comună boală a ficatului la nivel mondial și o cauză principală a bolilor și deceselor legate de ficat. Cu toate acestea, statisticile de calitate privind epidemiologia NAFLD la nivel global sunt rare și tendințele de evoluție în timp, de impact asupra populației, inclusiv după gen, nu au fost descrise până acum. Totuși, potrivit un conform unor date recente*, prevalența bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este în creștere alarmantă la nivel global. Această boală afectează o treime din populația adultă generală la nivel mondial și poate avea consecințe grave asupra sănătății.

„Prevalența globală a bolii ficatului gras, care nu este cauzată de alcool, este mult mai mare decât s-a estimat anterior și continuă să crească la o rată alarmantă. Cele mai recente studii, estimează că o treime din populația adultă globală generală suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, bărbații fiind mult mai susceptibili să dezvolte boala decât femeile. Prin urmare, este foarte important să se ia măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei boli și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, care poate reduce riscul de NAFLD și poate îmbunătăți starea generală de sănătate, acesta fiind și obiectivul platformei noastre”, precizează Doru Mircea, Președinte Asociație „Din Grijă Pentru Tine”.

Potrivit reprezentanților Asociației „Din Grijă Pentru Tine”,  NAFLD poate fi prevenită și tratată cu ajutorul unor schimbări în stilul de viață. Aceste schimbări includ menținerea unui regim alimentar sănătos și echilibrat, limitarea consumului de alcool, practicarea exercițiilor fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. În cazul în care NAFLD este diagnosticată, tratamentul poate include medicamente pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și a reduce inflamația hepatică.

În cadrul evaluării gratuite, sunt analizați factori de risc asociați NAFLD, cum ar fi istoricul familial, stilul de viață, alimentația și nivelul de activitate fizică. Pe baza acestor informații, utilizatorii primesc o evaluare personalizată a riscului, indicând probabilitatea dezvoltării sau prezenței bolii ficatului non-alcoolic.

Prin intermediul tuturor resurselor pe care le punem la dispoziție, ne propunem să creștem gradul de conștientizare și de educație în ceea ce privește bolile cronice și să încurajăm oamenii să acționeze în timp util pentru un nivel de sănătate cât mai bun, spune Doru Mircea.