Asociaţia Inima Copiilor extinde Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti pentru a putea fi operaţi de două ori mai mulţi copii, inclusiv cu malformaţii cardiace care sunt tratate astăzi doar în străinătate.

Costurile se ridică la 3 milioane de euro, iar proiectul ar putea fi gata în doi ani

* 1.500 de copii cu malformaţii cardiace trebuie operaţi anual în România. 200 dintre ei sunt operaţi în Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti, care a început să funcţioneze în urmă cu 9 ani, în septembrie 2013.

* Extinderea secţiei va însemna dublarea numărului de copii operaţi anual şi tratarea malformaţiilor cardiace care acum pot fi operate doar în străinătate.

* Donaţii lunare de câte 2 euro pot fi făcute prin SMS cu textul LOVE la numărul 8844. Pentru fiecare 2 euro donaţi prin SMS, NN România donează alţi 2 euro, dublând susţinerea pentru extinderea Secţiei.

23 septembrie 2022 – Asociaţia Inima Copiilor va extinde în următorii doi ani Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti, cel mai mare spital de pediatrie din ţară. Ca urmare, numărul de copii operaţi anual se va dubla până la 400, secţia va putea opera şi copii cu malformaţii cardiace care pot fi tratate astăzi doar în străinătate, iar numărul mult mai mare de locuri în terapia intensivă cardiacă va însemna că pot fi operaţi inclusiv copii cu malformaţii complexe care au nevoie de mai mult timp în terapie intensivă.

Lucrările de construcţie ar putea începe în primele luni din 2023, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Extinderea secţiei de la 745 mp la 1.900 mp va însemna două săli de operaţii (faţă de o singură sală în prezent), 15 – 20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la şase în prezent), 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte şi după operaţie, dar şi reamenajarea şi modernizarea tuturor spaţiilor şi dotărilor.

În România trebuie operaţi anual 1.500 de copii cu malformaţii cardiace

“În România se nasc în fiecare an în jur de 1.000 de copii cu malformaţii cardiace care pot fi tratate doar prin operaţii chirurgicale sau prin intervenţii cardiologice, dar în acest moment prea mulţi dintre ei nu primesc această şansă sau o caută în străinătate. Prin extinderea Secţiei de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti vrem să schimbăm acest lucru şi să creăm condiţiile prin care specialiştii extrem de bine pregătiţi care operează cu succes în secţie să poată salva mai multe vieţi. Credem din toată inima că România îşi poate trata toţi copiii cu malformaţii cardiace”, spune Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor.

Proiectul prin care Inima Copiilor extinde Secţia de Cardiochirurgie a Spitalului Marie Curie a început în noiembrie 2021.

Donaţii lunare de câte 2 euro, iniţiate printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844

La începutul lunii septembrie 2022, Asociaţia Inima Copiilor adunase 896.885 euro, dintre care 692.206 euro prin sponsorizarea din partea NN România şi 204.679 euro din donaţii individuale. Campania de strângere de fonduri va continua pe toată durata proiectului.

Oricine poate ajuta la extinderea Secţiei de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie prin donaţii lunare de câte 2 euro, iniţiate printr-un SMS cu textul LOVE trimis la 8844, iar NN România dublează toate donaţiile primite prin SMS.

Secţia actuală a fost construită de Asociaţia Inima Copiilor între 2009 şi 2011 şi a început să funcţioneze în 23 septembrie 2013, odată cu iniţierea Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice în România.

În acest program, Asociaţia Inima Copiilor colaborează cu Ministerul Sănătăţii, Clinica San Donato din Milano şi fundaţia italiană Bambini Cardiopatici nel Mondo. În cadrul lui se desfăşoară – continuu din 2013 – misiuni medicale lunare, în care specialişti din străinătate vin şi operează în România (la Marie Curie, la Iaşi şi Timişoara), ajutând în acelaşi timp la perfecţionarea echipelor medicale locale. Chiar în această săptămână, echipa medicală venită în misiune operează împreună cu colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, urmând să continue, săptămâna viitoare, cu o nouă serie de operaţii la Spitalul Marie Curie din Bucureşti.

***

Asociaţia Inima Copiilor este o organizaţie non-guvernamentală fondată în 2006. Asociaţia dezvoltă şi finanţează proiecte care vin în ajutorul copiilor născuţi cu malformaţii cardiace sau cu alte probleme grave de sănătate.

Asociaţia Inima Copiilor a construit sau amenajat 4 secţii în Spitalul de Copii Marie Curie din Bucureşti: Cardiochirurgie, Terapie intensivă nou-născuţi, Cardiologie şi Neurochirurgie. Tot la Marie Curie, ca parte a Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi, Inima Copiilor a creat şi sprijină permanent prima Bancă de lapte matern din România. De asemenea, asociaţia a participat la renovarea şi modernizarea Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa şi ajută cu aparatură secţii de terapie intensivă neonatală, de cardiologie şi cardiochirurgie pediatrică şi maternităţi din mai multe oraşe din ţară.

Pe lângă extinderea Secţiei de Cardiochirurgie de la Marie Curie, Asociaţia Inima Copiilor coordonează şi susţine financiar:
– misiunile medicale de cardiochirurgie de la Marie Curie, Iaşi şi Timişoara
– construcţia unui heliport la Spitalul Marie Curie
– extinderea Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie

 

Detalii pe Asociaţia Inima Copiilor: www.inimacopiilor.ro, Facebook.