Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple ( AISM) anunță lansarea unei broșuri educaționale intitulată ,,Scleroza multiplă, Cameleonul de fiecare zi, un proiect susținut de companiile  Jansen, Merck, Novartis, Sanofi Genzyme, Roche și Telios Care prin care asociația își propune să atragă atenția românilor asupra Sclerozei Multiple și să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu această afecțiune.

Scleroza Multiplă (SM) este considerată afecțiunea neurologică responsabilă de a doua cauză de dizabilitate la tineri, după traumatisme. Numită și ,,boala cu o mie de fețe”,  ,,boala cameleon” sau ,,boala cu fața ascunsă”, pornind de la numărul mare de simptome și semne pe care le poate prezenta un pacient diagnosticat cu această afecțiune pe parcursul vieții, Scleroza Multiplă se poate manifesta la început printr-unul sau mai multe simptome. Acestea pot fi prezente pe parcursul vieții la început mai rar, unice sau multiple, uni – sau bilaterale, impredictibile sau declanșate de anumite condiții cum ar fi febra, infecțiile, efortul fizic mare, căldura sau reactivarea bolii, apoi pot deveni mai frecvente și/sau mai multe, absolut impredictibile.

Cele mai întâlnite simptome în Scleroza Multiplă sunt: tulburările de vedere ( vederea dublă, nevrita optică), tulburările de sensibilitate, deficitul motor, creșterea tonusului muscular, tulburările de echilibru și coordonare, asimetria facială, tulburările de limbaj, tulburările de vorbire, dureri violente la nivelul feței, amețeli sau vertij, fatigabilitatea (oboseala fizică și psihică), tulburările de deglutiție și fonație, afectarea motilității limbii, miokimiile faciale, tulburările sfincteriene urinare, simptomele psihice de tip depresie, anxietate, durerile neuropate sau musculo-scheletale, intoleranța la căldură, sindromul picioarelor neliniștite sau mișcări periodice ale membrelor în somn, apneea obstructivă în somn.

,,Nevrita optică poate fi o manifestare de debut a bolii în 25% din cazurile de Scleroză Multiplă”, a precizat în broșura ,,Scleroza Multiplă, Cameleonul de fiecare zi” dr. Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila București.

Nu este obligatoriu ca fiecare pacient să experimenteze toate simptomele descrise în literatura de specialitate.

,,În cazul fiecărui bolnav Scleroza Multiplă se poate manifesta altfel, tocmai de aceea broșura vine în sprijinul pacienților deja diagnosticați, a aparținătorilor, putând astfel să-și facă o mică auto-evaluare și să se adreseze medicului curant  în timp util. Dacă vor înțelege mai bine ceea ce se întâmplă cu ei, vor putea lua legătura mai ușor cu medicul, vor putea face deosebirea dintre un simptom real, și unul care este dat de altă afecțiune”, a declarat Simona Tănase, președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple și pacientă cu SM.

Broșura ,,Scleroza multiplă, Cameleonul de fiecare zi” este scrisă într-un limbaj accesibil tuturor și se adresează atât pacienților diagnosticați cu SM, cât și celor care vor să afle mai multe informații despre această afecțiune. Broșura tipărită va fi distribuită în cabinetele medicale din întreaga țară. Varianta electronică a broșurii va putea fi descărcată de pe site-ul asociției: https://www.invingatoriisclerozeimultiple.ro/wp-content/uploads/2015/12/Brosura_AISM.pdf

În România, în prezent sunt în jur de 7.500 pacienți cu scleroză multiplă trataţi, dar numărul acestora este în jur de 14.500 – 15.000, potrivit estimărilor AISM.