Asociaţia Mihai și Prietenii a organizat în perioada noiembrie – decembrie 2022 cursul online „Primii pași în lumea dizabilităților”, curs dezvoltat special pentru părinții de copii ce au primit recent un diagnostic de autism (dar nu numai), părinți care au nevoie de informații corecte și cât mai complete, pentru ca cei mici să poată începe recuperarea într-un mod rapid și eficient.

Cursul a fost elaborat de Ioana Bardan, mamă de copii cu nevoi speciale, psiholog clinician și Președinte al Asociației Mihai și Prietenii, și a fost finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Temele abordate au fost următoarele:

  • Despre tulburarea de spectru autist (TSA);

  • Cum se pot adapta părinții la noua situație;

  • Opțiuni de terapii – strategii de intervenție;

  • Cum se formează echipa de specialiști ce vor lucra cu cei mici;

  • Cum se pot obține bani și alte facilități pentru finanțarea terapiilor;

  • Ce oferă sistemul de învățământ copiilor cu dizabilități.

Pentru un părinte, vestea că puiul său are autism vine ca o bombă, care distruge practic viața familiei. Urmează o perioadă în care, practic, se străduiește să accepte noua situație și să înțeleagă ce anume trebuie să facă pentru copilul său. Iar aici începe confuzia, pentru că este dificil să ajungă să filtreze cu succes informațiile pe care le accesează, astfel încât să rămână doar cu ce are nevoie. Este un efort ce poate dura destul de mult timp, iar timpul este esențial în intervenția timpurie, pentru o recuperare eficientă a copilului cu tulburare de spectru autist. În calitate de părinte de copii cu nevoi speciale, mi-am propus să ajut părinții ca mine, pentru că, acum șase ani, mi-aș fi dorit și eu să primesc aceleași lucruri”, a declarat Ioana Bardan, președintele asociației și coordonator al proiectului.

Cursul a fost pus la dispoziția părinților interesați în mod gratuit și a inclus mai multe sesiuni video înregistrate, precum și o serie de materiale utile, pentru aparținătorii copiilor cu nevoi speciale. Timp de o lună, 83 de părinți, dar și bunici, cadre didactice și terapeuți din întreaga țară au accesat cursul, pe care l-au apreciat a fi „foarte bine structurat pentru cei la început de drum”, după cum a declarat unul dintre participanți.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.

Asociația Mihai și Prietenii are ca obiectiv sprijinirea cât mai multor familii în care există copii cu nevoi speciale, astfel încât calitatea vieții copiilor, dar și a părinților, să se îmbunătățească, dar și organizarea, susținera și promovarea de activități care să vizeze creșterea gradului de informare, îngrijire, educație și conștientizare cu privire la persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile. De asemenea, asociația urmărește sprijinirea și îmbunătățirea educației și formării profesionale continue a copiilor și adulților neurotipici.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil şi text