Asociaţia Mihai și Prietenii anunță finalizarea proiectului „Grupuri de socializare pentru copii speciali”, finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Proiectul s-a desfășurat în perioada august – septembrie 2023 și a constat în oferirea a 8 ateliere de socializare gratuite unui număr de 8 copii cu nevoi speciale din București.

În cadrul atelierelor, au avut loc activități creative, prin care cei mici au fost încurajați să se exprime firesc si natural și să-și dezvolte abilitățile de relaționare, dexteritatea manuală și spontaneitatea.

Printre obiectivele proiectului s-au numărat exersarea salutului, înțelegerea și urmarea instrucțiunilor primite, atat la nivel individual, cât și în grup, implicarea în jocuri interactive, așteptarea rândului într-un joc și dezvoltarea comunicării funcționale și a abilităților de autoreglare și atenție.

Interacțiunea socială, comunicarea și integrarea în grupul de joacă sunt caracteristici definitorii ale tulburărilor de spectru autist (TSA), iar fără ajutor din partea specialiștilor, acestea se pot transformă treptat în reale probleme, cu efecte mai pregnante în adolescență, atunci când cerințele sociale depășesc abilitățile acestor copii. Aceste situații pot fi prevenite, prin includerea în programul de terapie a copiilor cu TSA a unor intervenții ce urmăresc dezvoltarea abilităților sociale, prin activități de grup.

Sesiunile de socializare au fost susținute în București, de către psihologii Mihaela Niță și Ioana Bardan, o dată pe săptămână. Copiii au vârste cuprinse între 3-8 ani și sunt deja incluși în programe de terapie și logopedie.

Fiecare pas mic în direcția socializării este un triumf mare pentru acești copii, o victorie asupra barierelor cu care se confruntă zi de zi. În fiecare zâmbet și în fiecare conversație, vedem o poveste de succes a socializării, o poveste care ne amintește că, indiferent de obstacole, fiecare copil merită șansa de a se bucura de frumusețea relațiilor umane”, declară Ioana Bardan, Președintele Asociației Mihai și Prietenii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.