Pe 23 octombrie 2021, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România a organizat cea de-a XXII-a ediție a Weekendului în familie, eveniment care i-a avut ca invitaţi pe dr. Adrian Pană și pe dr. Marius Geantă. Subiectul discuțiilor a fost situația actuală a sistemului de sănătate și contextul pandemiei COVID19.

Discuția a început alături de dr. Adrian Pană – expert în politici de sănătate: provocări și oportunități în contextul actual. În ciuda îngrijorărilor, a furiei, a amestecului de sentimente pe care le avem în măsuri diferite în ceea ce privește situația actuală, perspectiva adusă a fost una obiectivă și calmă, cu mult accent pe oportunitățile ivite în această perioadă. Radiografia succintă a sistemului de sănătate, la rece, a fost clară: sistemul functionează din păcate, în continuare, în modul de stingere incendii, resursa umană este subdimensionată și epuizată, iar sistemul prea greoi pentru a fi învățat atât de repede lecțiile Italiei din 2020.

Aşadar, s-a pus accentul pe oportunitățile momentului, dintre care cea mai mare este strategia națională de sănătate 2021-2027. Ce și cum ne dorim de la viitorul imediat apropiat, cum putem continua munca continuă alături de reprezentanții sistemului. Schimbarea este posibilă și am văzut-o și în trecut – planificarea așterne drumul pe care îl putem lua. Tratament la domiciliu, mutarea normării de la numărul de paturi la activitate, crearea unor structuri și strategii care să permită sistemului îmbunătățirea și omogenizarea serviciilor de sănătate pe teritoriul țării.

A doua jumătate a întâlnirii a continuat alături de dr. Marius Geantă în ceea ce a fost a treia parte a discuțiilor ANHR privind COVID 19 cu domnia sa, de la începutul pandemiei. Chiar dacă din nou, subiectul conversației este clar unul care trezește reacții puternice în fiecare în contextul în care toată lumea este atât de afectată în această perioadă, dl. doctor a inspirat calm si claritate în idei:

  • A felicitat comunitatea hemofilicilor pentru ca este una model de bune practici în privința informării și a ratei de vaccinare. Împreună cu domnia sa, ANHR a reușit să ducă informații actuale și de încredere în comunitate pe baza cărora pacienții să poată lua decizii responsabile, informate și asumate  în privința vaccinării și a comportamentului în contextul pandemic.
  • Discuțiile s-au mutat din zona științei medicale în zona științelor sociale – cum pot fi generate schimbări sănătoase de atitudine în societate – tombola vaccinului versus restabilirea încrederii în relația medic-pacient.
  • Dl doctor a reiterat protectia oferită de toate vaccinurile în fața apariției formelor grave de boală (chiar dacă într-o proporție mai mică în raport cu varianta delta). Doza trei restabiliește nivelul de protecție și eficacitate.
  • La întrebarea privind criteriile deciziei privind doza a treia, dl doctor a oferit următoarele răspunsuri:
    • Titrul de anticorpi nerecomandat – chiar și un nivel scăzut nu înseamnă o lipsă de protecție, întrucât memoria sistemului imunitar se va activa în fața întâlnirii virusului.
    • Criteriile sugerate: a. Riscul biologic (predispoziții, imunodepresie spre ex.). b. Riscul comportamental (expunerea la risc în funcție de activitatea zilnică).