Noile măsuri de reformă din sistemul sanitar, asigurarea serviciilor integrate pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice şi boli cardiovasculare, liberalizarea programelor de sănătate pentru pacienţii critici, coplata, dar şi introducerea asigurărilor private de sănătate au fost temele abordate, pe 18 februarie, în cadrul unei întâlniri, de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, şi preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

“Reprezentantul pacienţilor a apreciat noua politică de sănătate a echipei Ministerului Sănătăţii prin care se urmăreşte depistarea precoce a cancerului şi asigurarea terapiei necesare printr-o finanţare corectă a pachetului de servicii de radioterapie şi chimioterapie, utilizarea tumor boardurilor, dezvoltarea programelor de screening”, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii a subliniat că actuala echipă a ministerului urmăreşte ca, pentru patologiile care reprezintă primele cauze de mortalitate, cancer şi boli cardiovasculare, pacienţii să nu mai fie nevoiţi să plătească pentru analize sau servicii medicale. Totodată, Costache l-a asigurat pe Vasile Barbu că toate deciziile privind politica de sănătate vor fi luate în urma consultării cu reprezentanţii pacienţilor. AGERPRES