Primul eveniment al Asociației OncoPacienților PHOENIX care abordează ereditatea cancerelor din perspectiva oncologului, geneticianului, radioterapeutului, dar și a pacientului a fost organizat joi 20 septembrie 2023 de către Asociația OncoPacienților PHOENIX.
Intitulat ,,Cancer în familie. Riscuri, prevenție și urmărire medicală”, evenimentul face parte din campania de prevenire cancer de sân „Zilele Roz”, ediția a X-a.

,,Obiectivul evenimentului este de a marca luna octombrie care se apropie și care este dedicată cancerelor de sân, respectiv de conștientizare a acestor tipuri de cancere, de informare și chiar de pledoarie pentru screeningul cancerului mamar în familiile cu risc ereditar”, a declarat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX la eveniment.

Alături de Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și organizatorul evenimentului, au mai fost prezenți: dr. Dragoș Median, șeful compartimentului de Oncologie Medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București, dr. Florina Nedelea, medic primar genetică medicală, șefa Compartimentului de Genetică de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București, iar de la Institutul Oncologic București: dr. Daniela Zob, șefa secției oncologie medicală și dr. Amalia Constantinescu, medic primar radioterapie cu competență în îngrijiri paliative și Mirela Popescu, pacientă oncologică ce mai are în familie alți membri cu cancer.

,,Rudele pacienților cu cancer trebuie să fie conștiente că există un risc ceva mai mare în cazul lor decât în cazul populației generale de a face o formă de cancer. Asta nu trebuie neapărat să ducă în direcția unei testări excesive, pentru că, cel puțin până în momentul de față, ceea ce putem să facem cu informațiile pe care le căpătăm e destul de de limitat”, a atras atenția dr. Dragoș Median, șeful compartimentului de Oncologie Medicală de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București.
Comunicat de presă: 25 Septembrie2023

Medicul oncolog de la spitalul Filantropia a prezentat și proiectele de testare genetică în cancerele ereditare ale Primăriei Capitalei care se derulează în prezent și prin care pacienții cu cancer din București și familiile acestora pot efectua anumite teste și a vorbit atât despre testele predictive, cât și despre cele de predispoziție dar și de prognostic.

Dr. Florina Nedelea, medic genetician și șeful Compartimentului de Genetică de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia a explicat în cadrul evenimentului de ce și când medicii recomandă această testare genetică: ,,Vrem să avem un diagnostic precoce. Înțelegem că pacientele care deja au cancer și la care identificăm o mutație au nevoie de o monitorizare specifică, iar pentru membrii familiei la care ne gândim că au un risc mare și acceptă să facă această testare, ne dorim să facem prevenție”, a spus medicul genetician.

Președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, Ioana Cristea, pacientă cu afecțiuni oncologice care are și în familie alți membri cu cancer, a mărturisit că cei mai mulți pacienți cu cancer au pierdut lupta, din păcate.

,,Discutând și cu membrii asociației am constatat că sunt foarte multe familii care au ereditate. Eu cunosc chiar peste 12 familii care au asemenea situație cu cancerele, de aceea este bine să atragem atenția, că în momentul în care apare un cancer, indiferent la care membru al familiei, de ce grad ar fi, pentru că poate să sară o generație, să nu-i scăpăm din observație pe nepoții de bunici sau de unchi, dacă copiii noștri sunt bine și se monitorizează. Aveți atenția mărită, că numai cu o atitudine preventivă și timpurie, puteți să depistați din timp un cancer”, a subliniat Ioana Cristea.

Medicii de la Institutul Oncologic București dr. Daniela Zob, șefa secției oncologie medicală și dr. Amalia Constantinescu, medic primar radioterapie cu competență în îngrijiri paliative au oferit mai multe recomandări pacienților cu cancer și familiilor acestora, în cadrul evenimentului.

Evenimentul a fost găzduit de 360medical.ro și transmis live pe pagina de facebook a Asociației OncoPacienților PHOENIX și pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5B00FgFU_kY .

Pentru informații suplimentare despre Asociația OncoPacienților PHOENIX, accesați pagina de Facebook a asociației https://www.f acebook.com/Asociatia OncoPacientilor Phoenix-1374271692801490.