Asociația OncoPaciențilorPHOENIX” a organizat pe 4 noiembrie, la Institutul Oncologic București, conferința de presă și simpozionul pentru jurnaliști “Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”, „Soare fără pete” fiind un proiect emblematic în România pentru depistarea precoce a melanomului și educația medicală a pacienților.
In cadrul conferinței de presă, Ioana Cristea, președinte fondator al asociației, a prezentat rezultatele proiectului „Soare fără pete”, aflat la a patra ediție. Proiectul a inclus opt acțiuni, între care informarea a 20.000 de beneficiari privind prevenția melanomului și autoexaminarea pielii (regula ABCDE) și examinarea a 300 de persoane la risc prin dermatoscopie, atât pe litoral, cât și în București.

Proiectul s-a încheiat cu o conferința de presă și un simpozion pentru jurnaliști privind actualitățile în melanom și progresele terapeutice moderne, susținut de specialiști reputați de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” și Spitalul Universitar Elias din capitală.

Simpozionul de melanom s-a desfășurat ca parte a Școlii OncoJurnaliștilor, și  a inclus un atelier practic de dermatologie, prin care s-au efectuat dermatoscopii demonstrative pentru jurnaliștii prezenți și s-au prezentat tehnicile de autoexaminare- regula ABCDE.

Prezentă la manifestare și gazdă a evenimentului, Dr. Anca Lidia Kajanto, managerul institutului a subliniat că 10% din pacienții oncologici ai IOB sunt cu melanom, dar,  aproximativ 60% dintre ei se află în stadii avansate.

Din datele prezentate la simpozion de Conf. Univ. Ana-Maria Forsea, Spitalul Universitar Elias și Conf. Univ. Laurenția Galeș, Institutul Oncologic București, menționăm:

  • Melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume,  provoacă 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se produc în Europa.
  • Factorii de risc principali  constau în prezența factorilor genetici (existența cazurilor de melanom în familie), expunerea la radiații ultraviolete și numărul de nevi (alunițe) pe piele.
  • Un număr mai mare de 100 de alunițe benigne pe piele crește de 7 ori riscul de producere al melanomului.
  • Doar 30 % din melanoame se produc prin modificarea  malignă a unei alunițe benigne, 70% se produc pe piele aparent normală
  • Melanomul este al șaselea cancer ca frecvență în Europa și cea mai frecventă tumoră la tineri ; la femeile între 25-30 de ani depășește ca frecvență cancerul de sân
  • România nu are un registru național de melanom funcțional care să raporteze corect datele.
  • In România, 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom, însă doar 5-20% din pacienții diagnosticați cu metastaze supraviețuiesc la 5 ani. Specialiștii apreciază că există o subraportare semnificativă a cazurilor.
  • Diagnosticarea precoce,  prin examinarea în cadrul examenului clinic de către medicii de familie și prin autoexaminarea pielii de fiecare persoană, regula ABCDE, constituie singura cale de a ajuta pacienții să supraviețuiască peste 90% la 5 ani.
  • In ultimii 40 ani cazurile au crescut cu peste 300% și apar la vârste tot mai tinere, însă populația se adresează medicilor în stadii avansate
  • Terapiile țintite și imunoterapia descoperite recent de cercetătorii din industria farmaceutică sunt disponibile și în România. Ele au schimbat radical speranța de viață a pacienților cu melanoame în stadii avansate.