Asociatia OncoPacientilor PHOENIX marcheaza “Ziua Mondiala a Cancerului” pe 4 februarie si indeamna sa “Fii luptator, fii optimist!” Asociatia a distribuit peste 2.000 materiale informative si a informat prin puterea exemplului – ca semn de constientizare a publicului larg asupra cancerului, respectiv, pacientii cu cancer au si comunicat cu trecatorii interesati din zona Casei de Cultura “Friedrich Schiller”. Acestora le-au atras atentia asupra importantei: preventiei si controlului medical regulat; al optimismului; stilului de viata sanatos privind hrana sanatoasa, miscarea in aer liber.

Ca “bonus”, a oferit in luna februrie a 20 paciente cu cancer a facilitat intalnire cu specialist psihoterapeut in oncologie sau alt “bonus”, in semn de promovare al stilului de viata optimist, locatie la spatiul asociatiei.

 “Asociatia militeaza activ pentru actiuni de educatie si sprijin al pacientilor, pentru stil de viata sanatos si optimism, pentru screening populatiei largi in vederea preventiei diverselor forme de cancer si sustine activ pacientii cu cancer si familiile lor in vederea depasirii momentelor grele pe parcursul tratamentului oncologic si in perioadele urmatoare, de monitorizare si supraveghere a pacientilor. Ca reprezentant al asociatiei, salut implicarile, in special ale ONG-urilor de organizare a campaniilor de preventie si screening pentru cancer”, a spus Ioana Cristea, presedinte al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX.

Aceasta actiune vizeaza constientizarea unui numar cat mai mare de persoane ca aceasta boala poata fi vindecata daca este depistata la timp, riscul fiind de 1 la 5 persoane, vor face cancer in timpul vietii.

ASOCIATIA OncoPacientilor “PHOENIX” Bucuresti a fost infiintata in 2013 conform legii 26/2000, si este o organizatie nonguvernamentala, apolitica, reprezentand pacienti cu toate tipurile de cancer din toata tara, oferind sprijin informational, juridic, emotional, financiar si medical. Peste 5.000 de pacienti au fost direct sprijiniti de la infiintare si pana in prezent.

Proiecte / Programe importante:

„Doneaza si o viata salveaza”: proiect desfasurat cu sprijinul unor mari companii din Romania de ajutor financiar oferit pacientilor pentru tratament, investigatii si recuperare (strangere de fonduri , in principal in pusculitele de marcat).

„Vreau sa raman femeie”: proiect care vizeaza strangere de fonduri pentru a oferi un  set personalizat de proteza de san cu sutien special, pentru peste 100 de paciente cu mastectomie odata la 2 ani, in principal, defavorizate.

„Vizita pacient-pacient”: desfasurat de 2 ori pe an (Craciun si Paste) pentru a oferi support emotional de la invingator la noul diagnosticat in sectii oncologice de la IOB, Sp. Militar, Fundatia „Sfanta Irina” din Voluntari. Sunt vizati 500 pacienti/an

„Soare fara pete”, „Zilele roz”, „Fumatul te costa, chiar si viata” – campanii de preventie si screening, in principal, prin sesiuni de educatie a tinerilor din licee (Tonitza, Gheorghe Lazar, Cervantes) si facultati (Agronomie, Ecologica) – 700 elevi si studenti/an; Distribuire de materiale informative – peste 40.000 flyere.

Suport emotional / Asistenta sociala / Call center: prin care (pacientul Ioana CRISTEA), telefonic/mail, se fac incurajari, indrumari, redirectionari – peste 50 de pacienti/an. Asemenea se ofera consiliere juridica.

Grup suport “Ioana” cu dublu scop: ArtTerapie prin care oncopactienti beneficiari activi ai asociatiei socializeaza si lucreaza  aranjamente cu specific traditional – 15 pacienti/an; acte de caritate prin care aranjamentele lucrate de oncopaciente le ofera de Paste si Craciun oncopacientilor internati la Hospice de ingrijiri paleative “Sfanta Irina” din Voluntari – Ilfov.

Actiuni de lobby alaturi de alte ONG-uri: militeaza pentru drepturile pacientilor cu cancer (mitinguri/dezbateri pentru actualizare lista medicamente compensate, 6% din PIB, Registru national de cancer, alinierea la legislatia UE, etc)

Initiere petitie si depunere de memorii:http://www.petitieonline.com/asigurarea_acordarii_certificatului_de_handicap_oncopacientilor, prin care se solicita Acordarea Certificatului de handicap, gradul I, cu indemnizatie de insotitor, tuturor pacientilor in stadiile II, III, IV.