Asociația OncoPacienților PHOENIX a marcat 4 Februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, prin acțiuni sub îndemnul de prim screening, distribuind publicului larg peste 2.000 de materiale cu recomandări de autoexaminări ale cancerelor mamare și de piele prin regula ABCDE, în cadrul 4FebCancer, aflată la a V-a ediție.
Al zecelea an de la înființare reprezintă pentru Asociația OncoPacienților PHOENIX – AOP PHOENIX, încă o oportunitate de a oferi sprijin și acces la educare, screening și informare pacienților oncologici dar și publicului larg, prin peste 22 de acțiuni programate de echipa coordonată de Ioana Cristea, Președinte și Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.
Activitățile AOP PHOENIX au început încă din 4 februarie, sub îndemnul de prim screening, dar și de conștientizare a necesității prevenirii cancerelor. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată pe 4-5-6 februarie, AOP PHOENIX a organizat 3 acțiuni – dar care vor avea continuitate lunară, în parteneriat cu Casa de Cultură “Friedrich Schiller” București, prin oferirea a peste 2.000 de materiale cu recomandari și tehnici de autoexaminari ale cancerelor mamare și de piele prin regula ABCDE, publicului larg. Distribuirea materialelor va continua zilele acestea în diverse licee din București, cu încă 1.000 de materiale pentru familiile elevilor. Acțiunile, la care au participat 7 voluntari, au fost parte a campaniei 4FebCancer, aflată la a V-a ediție.
Ioana Cristea, Președinte și Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, dar și în calitate de pacient grav oncologic, a atras interesul publicului prin puterea exemplului: „Mă bucur că am trezit interesul publicului larg asupra primului screening la îndemnă, efectuat în familie, după oferirea acestor materiale cu tehnici de autoexaminare a sânilor și a pielii dar și alte recomandări ale medicilor. De asemenea, în 2023, al zecelea an de la înființare, vom intensifica aceste acțiuni și ne dorim ca, în urma desfășurării lor, să constatăm o scădere importată atât a deceselor, cât si a îmbolnăvirilor de cancer. Cum știm, în 2022 în România s-au înregistrat aproximativ 51.000 de decese, aflându-se pe primele locuri in Uniunea Europeană”.
Asociația OncoPacienților PHOENIX asigură, anual, servicii de suport și navigare pentru peste 50 pacienți oncologici, fie că este vorba despre consiliere juridică sau medicală, sprijin emoțional sau informațional, prin call center sau email. În plus, continuă dar și dezvoltă în 2023 aceste activități desfășurate în anii anteriori dar și activitatea de lobby, privind Asigurarea acordării certificatului de handicap tuturor oncopacienților, cu propunerea de îmbunătățiri ale legii 448/2006, la Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități.
Asociația OncoPacienților “PHOENIX” a fost înființată în 2013 și este o organizație nonguvernamentală ce reprezintă pacienții cu toate tipurile de cancer din toată țara și oferă sprijin în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, dar și a familiilor lor. Misiunea AOP PHOENIX este să ajute pacienții să treacă mai ușor peste boală și peste suferința cauzată de aceasta, atât la nivel fizic, cât și psihic.