Al nouălea an de la înființare a reprezentat, pentru Asociația OncoPacienților PHOENIX – AOP PHOENIX, încă o oportunitate de a oferi sprijin și acces la educare și informare pacienților oncologici. Peste 41.380 de persoane, pacienți oncologici, dar și public larg, au beneficiat de echipa coordonată de Ioana Cristea, Președinte și Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

Activitățile AOP PHOENIX au inceput încă din luna februarie, sub impulsul creșterii speranței de viață, oferit de lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată pe 4 februarie, AOP PHOENIX a organizat o dezbatere online, în parteneriat cu comunitatea DespreCancer.ro, având tema Planul Național de Combatere a Cancerului din perspectiva pacienților oncologici. Întâlnirea, la care au participat reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, medici oncologi, dar și medici din alte specialități, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți oncologici, a fost parte a campaniei 4FebCancer, aflată la a 4-a ediție. Luna februarie s-a încheiat cu o campanie de distribuire de peste 315 oncopachete formate din creme și măști, către pacienții internați la IOB.

În sezonul estival, activitățile AOP PHOENIX au fost orientate către campania Soare Fără Pete, aflată la cea de-a șasea ediție și care a avut ca obiectiv prevenirea și diagnosticarea cancerelor de piele prin informarea și investigarea pacienților și publicului larg privind importanța prevenirii și accesul timpuriu la tratament a cancerelor de piele. Campania a fost formată din 5 tipuri de acțiuni: screening, prin efectuarea de dermatoscopii gratuite, în total 350 (din care 7% suspiciuni și 1 caz clar de melanom), respectiv pentru 200 de persoane (pacienți, cadre didactice și studenți) ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, pentru peste 100 de turiști și cetățeni din Constanța, dar și pentru 50 persoane (părinți, bunici, pacienți), în cadrul unei serii de evenimente desfășurate la Palatul Național al Copiilor; informare despre importanța prevenției, pentru publicul larg și pacienți, prin intermediul evenimentului online Cancerele de piele în sezon estival – de la protecție, prevenție și screening, până la diagnostic timpuriu și tratament; distribuirea, cu ocazia Zilei Naționale a Supraviețuitorului de Cancer, a 150 pachete către pacienții cu cancer de piele internați la IOB; întâlniri între publicul larg, pacienți și medici specialiști, în cadrul unor evenimente de informare, educare și screening organizate la Palatul Național al Copiilor;  distribuirea, către publicul larg, a peste 20.000 de materiale de informare privind autoexaminarea pielii prin regula ABCDE și importanța prevenției, din care +13.000, în sezon estival, iar peste 700 având caracter permanent, la IOB.

Activitățile Asociației OncoPacienților PHOENIX au continuat în luna octombrie cu organizarea celei de-a IX-a ediții a campaniei de prevenire și diagnosticare Zilele Roz. 6 acțiuni au fost cuprinse în cadrul campaniei, 4 dintre ele fiind desfășurate la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București: distribuirea de materiale informative cu autoexaminarea sânilor, oferirea de baloane și fundițe roz, precum și flyere tuturor pacienților internați și personalului, dar și organizarea unui program artistic, în semn de solidaritate și empatie cu pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Componenta de educare a campaniei a fost completată de evenimentul Educația și Simularea Roz, organizat în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, în cadrul căruia un medic ginecolog a prezentat un material de prevenire a cancerului la sân, dar și tehnicile de învățare a autoexaminării zonei sânilor. Participanții au beneficiat și de o sesiune practică de examinare și depistare a unor formațiuni tumorale, prin intermediul unui material didactic oferit de LifeSIM. În plus, informațiile au fost completate de experiențele și poveștile împărtășite de două paciente diagnosticate cu cancer de sân. Au fost distribuite, permanent, peste 1.100 de materiale cu autoexaminarea sânilor, iar o pesoana și-a depistat formațiuni și s-a prezentat urgent la investigații și oncolog.

Pe lângă distribuirea a peste 10.000 de materiale informative privind autoexaminarea și importanța prevenției, campania Zilele Roz a inclus și 32 de ecografii mamare gratuite (efectuate la IOB), în perioada octombrie-noiembrie 2022. Dintre acestea, doar 1 persoană a prezentat o suspiciune tumorală, iar AOP PHOENIX îi oferă sprijin pentru continuarea investigațiilor în vederea diagnosticării timpurii a unei posibile afecțiuni.

În completarea activităților dedicate oncopacienților și campaniilor de informare și prevenție, AOP PHOENIX a implementat, în 2022, o serie de acțiuni prilejuite de sărbătorile religioase. De Paște, au fost vizitați 22 de pacienți ai Fundației de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” din Voluntari și le-a fost oferit suport emotional, dar și aranjamente cu ouă pictate, create de Ioana Cristea. În preajma Crăciunului, 30 de pacienți ai aceleași Fundații s-au bucurat de vizita voluntarilor AOP PHOENIX, dar și de cadouri tradiționale. În plus, 400 de coronițe ornate, dar și cu felicitare, cu însemnele “Crăciunul Învingătorului” au fost oferite pacienților internați la IOB.

Asociația OncoPacienților PHOENIX asigură, anual, servicii de suport și navigare pentru peste 50 pacienți oncologici, fie că este vorba despre consiliere juridică sau medicală, sprijin emoțional sau informațional, prin call center sau email. În plus, Asociația a continuat și în 2022 activitatea de lobby, prin strângerea de semnături pentru petiția Asigurarea acordării certificatului de handicap tuturor, dar și prin propunerea de îmbunătățiri ale legii 448/2006, la Autoritatea Națională a persoanelor cu dizabilități.

Ioana Cristea, Președinte și Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, sintetizează anul 2022: „Mă bucur că am reusit, în 2022, an început încă sub restricții pandemice, să reluăm peste 20 de acțiuni. Anul ce tocmai a trecut a fost foarte important pentru bolnavii de cancer, fiind anul promulgării mult tergiversatului Plan Național de Combatere a Cancerului. Ca atare, ne-am alăturat în susținerea acestuia prin evenimente, dezbateri, propuneri și nu numai. Felicit Președenția că a intervenit în urgentarea adoptării PNCC, crescând, astfel, speranțele de viață ale oncopacientilor și ale rudelor lor. De asemenea, mă bucur că am sprijinit peste 1.000 de bolnavi de cancer prin suport emotional-material-financiar-juridic; peste 380 tineri cu suspiciuni prin investigații imagistice; peste 40.000 de beneficiari au fost informați de un prim screening referitor la tehnicile de autoexaminare, prin evenimente sau materiale informative cu imagini și recomandări”.

Asociația OncoPacienților “PHOENIX” a fost înființată în 2013 și este o organizație nonguvernamentală ce reprezintă pacienți cu toate tipurile de cancer din toată țara și oferă sprijin în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, dar și a familiilor lor. Misiunea PHOENIX este să ajute pacienții să treacă mai ușor peste boală și peste suferința cauzată de aceasta atât la nivel fizic, cât și psihic.