Campania de prevenire a Cancerului de Sân “Zilele Roz”, ediția a IX-a este organizată de Asociația OncoPacienților PHOENIX și este desfăsurată cu precădere în perioada 1-31 octombrie 2022, prin 4 acțiuni.

1) Evenimentul „Flashmobul Roz”  pe care AOP PHOENIX l-a organizat în 29 septembrie în parteneriat cu Palatul Național al Copiilor, la Institutul Oncologic “Prof Dr Alexandru Trestioreanu” Bucuresti(IOB) pentru a marca 1 octombrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân.

“Doamnelor, nu sunteți singure”, a declarat în deschidere Ioana Cristea, Președinte Fondator al AOP PHOENIX, în semn de solidaritate și empatie cu pacientele cu cancer la sân.

Sub îndemnul „Sa fie Demnitate în Roz”, evenimentul „Flashmobul Roz” a cuprins un program artistic dedicat pacientelor cu cancer la sân.

Ioana Cristea, în calitate de fost pacient oncologic, a transmis pacientelor mesajul că această boală poate fi învinsă, prin puterea exemplului, chiar și după “10 ani de bătălie cu cancerul”.

Copiii din „Trupa Dinamic”, coordonată de doamna Paula Mitru Niculae si „Corul Meloritm”, coordonat de doamna profesoara Elena Maria Nicolai de la Palatul Național al Copiilor București, au prezentat un program de muzică si dans etno, ce a încântat beneficiarele cărora le-au transmis veselie și bucurie.

Arii din opere celebre interpretate cu măiestrie de Cvartetul de coarde, reprezentat de doamna Francesca Alexandrescu, vioara întâi, au transmis emotie. Pe fundalul interpretarii, au emoționat și poeziile recitate de doamna Ioana Cristea.

2) „Educația și Simularea Roz” 2022, se va desfășura în 25 octombrie, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Evenimentul pe care Asociația OncoPacienților PHOENIX îl va organiza în parteneriat cu USAMVB, va cuprinde educatia medicală și simularea referitoare la prevenirea cancerului  a unui nr de 300 studenti ai institutiei, atat fete cat și baieti, printr-o prezentare pe net oferită de medicul ginecolog Niculae Laura Gabriela, ca un semnal de conștientizare si  prevenție.

Va urma și practica de simulare pe material didactic oferit de „LifeSIM”, de la teorie la exemplul practic al tehnicilor autoexaminîrii sânilor, prevenția fiind salvatoare de vieți în lupta cu cancerul de sân.

Se va prezenta materialul informativ al asociației cu autoexaminarea sânilor, ce va fi distribuit studenților și publicului larg, dar și exemple de depistari ale nodulilor de către paciente.

3) Distribuirea către publicul larg pentru informare a 7.000 materiale cu autoexaminarea sânilor la femei și barbați, cu caracter permanent, în centre medicale din Bucuresti si Constanta.

4) Caracter permanent are si “Screeningul Roz”, prin care se oferă 45 de ecografii mamare gratuite, în principal tinerelor interesate, la Institutul Oncologic “Prof Dr Alexandru Trestioreanu” București.

Acțiunile fac parte din campania „Zilele roz”, editia a IX-a, desfasurată continuu, dar cu precadere în perioada 1-31 octombrie 2022, ca prevenire a cancerului mamar la femei și barbați, prin conștientizare, informare, educație, simulare si screening al populației din toata țara.