Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX continuă acţiunile de control dermatoscopic gratuit şi prevenire a cancerelor de piele, ale campaniei Soare Fără Pete, ediţia a VII-a, pe litoralul românesc.

Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX organizează, în cadrul campaniei de prevenire a cancerelor de piele, ,,Soare Fără Pete”, aflată la cea de-a şaptea ediţie, printre alte acţiuni şi pe cele ale controlului dermatoscopic gratuit dar şi de conştientizare a prevenirii acestora cu continuitate în luna iulie pe litoralul românesc, atât pentru turişti cât şi pentru cetăţeni interesaţi din Constanţa şi din alte localităţi, la care participă doi medici, şase tineri voluntari şi doi oncopacienţi voluntari. Acţiunile se desfăşoară cu acordurile gratuite ale primariei Constanţa şi Hotelului Tomis din Mamaia şi se adresează publicului larg, cu accent în perioada sezonului estival când riscul îmbolnavirii de cancer de piele poate creşte cauzat de expunerea nepotrivită la soare.

Anual sunt diagnosticate între 2 şi 3 milioane de cazuri de non-melanom la nivel mondial. Potrivit estimărilor numărul cazurilor de melanom va creşte cu 18% până în 2025, la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Luând atitudine, în luna iulie, pe lângă alte locaţii, pe litoralul românesc vor avea loc acţiuni de conştietizare şi depistare a cancerelor de piele, Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX oferind, în special turiştilor de pe plajă, posibilitatea de-a face dermatoscopii gratuite.

‘Până la această a şaptea ediţie a campaniei Soare Fără Pete, numărul dermatoscopiilor gratuite pe care noi le considerăm cele mai importante în aceste acţiuni depăşiseră 1.000 de beneficiari, din care 7% au avut suspiciuni de cancere de piele iar una fiind chiar de melanom, cărora li s-a recomandat prezentarea la medic pentru aprofundarea investigaţiilor”, a declarat Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX.

Astfel, în principal în perioada 1-10 iulie 2023 vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative pe faleza din Mamaia şi la Hotelul Tomis din staţiune de către voluntarii campaniei Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX.

În cadrul campaniei, va fi oferit turiştilor aflaţi pe litoral un flyer cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar aceştia vor avea ocazia să beneficieze de screening dermatoscopic gratuit în perioada 5-9 iulie 2023 (la Beach-barul de pe plaja hotelului Tomis din Mamaia).

‘Am gândit această campanie prin prisma unui pacient încercat de astfel de afecţiuni, anul acesta am revenit şi vom derula trei acţiuni de screening, de educare şi de conştientizare. Am început cu dermatoscopii gratuite la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Management Veterinar din Bucureşti. Deja am efectuat peste 100 de astfel de controale dermatoscopice de care au beneficiat studenţi, cadre didactice, dar şi pacienţi şi aproximativ 2% din cei examinaţi au fost cu suspiciuni de melanom şi alte cancere ale pielii”, a explicat Ioana Cristea. ,,De asemenea, am distribuit studenţilor interesaţi ai facultăţii peste 1.000 de flyere cu autoexaminarea petelor şi aluniţelor prin regula ABCDE” a mai continuat Ioana Cristea.

Acţiunile de distribuire a acestor materiale cu autoexaminari au loc tot timpul anului în diverse locaţii din Bucureşti, Constanţa şi altele, dar cu precădere în perioada de vară când atenţia populaţiei este mărită.

Îndemnul asociaţiei este: „Autoexaminează-ţi pielea şi, dacă observi ceva în neregulă, prezintă-te urgent la medic!”
În acest sens, de punere urgentă a diagnosticului timpuriu şi a începerii tratamentului oncologic, Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX a organizat în 13 iunie, în cadrul acestei campanii ,,Soare Fără Pete”, evenimentul intitulat

‘Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute”, găzduit de 360medical.ro, la care au participat Ioana Cristea, preşedintele fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor PHOENIX, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, prof. dr. Ana Maria Forsea, şefa secţiei de dermatologie oncologică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, dr. Daniela Zob, şefa secţiei oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, şi Ioan Motica, un pacient cu un carcinom bazocelular recidivant. Au fost prezentate statistici, atenţionări şi recomandări la semnele de alarmă privind prevenirea cancerelor de piele, dar şi modalităţi de beneficiere a investigaţiilor şi tratamentelor oncologice, atât pentru pacienţi oncologici cu alte cancere, cât şi pentru cei cu risc de a se îmbolnavi de cancere de piele rare periculoase şi puţin cunoscute, dar şi pentru publicul larg.