Ziua Mondială a Epilepsiei – Purple Day, marcată anual, la nivel mondial, pe data de 26 martie, aduce în atenția opiniei publice epilepsia – o boală care cu tratamentul adecvat, poate fi ținută sub control. Purple Day  este una din cele mai emoționante manifestări mondiale de conștientizare, sprijin și susținere pentru cei aflați în suferință. România se număra pentru al optulea an consecutiv în rândul țărilor în care au loc astfel de acțiuni, desfășurată sub îndemnul “despre Epilepsie pentru că ne pasă”

Asociația Pacienților cu Epilepsie din România – ASPERO, împreună cu Asociația Neurocare, Asociația KinetoBebe și EpiCfamily, a organizat pe 26 martie evenimentul “Despre Epilepsie pentru că ne pasă , dedicat copiilor și  adulților cu epilepsie. Evenimentul a avut loc la Hotel Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de persoane suferă de epilepsie, anual înregistrându-se circa 2.4 milioane de cazuri noi. Calitatea vieții bolnavilor de epilepsie poate fi asigurată atât prin acces la tratament adecvat, tratamente inovatoare cât și prin eliminarea discriminării și a stigmatizării. Dacă în prima categorie rolul central revine factorilor de decizie, lupta împotriva discriminării este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Pacienții se confruntă adesea cu discriminarea din partea celorlalți (colegilor de scoală, colegi de serviciu, angajatori), tocmai din cauza faptului că opinia publică nu este informată corespunzător  referitor la manifestările acestei boli și posibilitățile persoanelor suferinde.

Epilepsia este o tulburare neurologică, care afectează peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute.
Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecții, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferința la nastere și factorii ereditari.

In urmă cu 11 ani, o fetită din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, și-a dorit să creeze această zi de conștientizare a bolii pentru a le transmite celorlalți cu aceeași afecțiune că nu sunt singuri pe lume.

Cu ocazia Purple Day, ASPERO, Asociația Neurocare, Asociația KinetoBebe şi EpiCfamily, încurajează oamenii să poarte culoarea mov, desemnată la nivel internaţional simbolul acestei zile, în spirit de solidaritate cu cei care suferă de epilepsie în toată lumea.