N

Înființare

2012

Membri

17

Patologie

Afecțiuni Oncologice

Acoperire

Nationala

Contact

+40 (725)541472, +40 (763) 639375
apor.romania@gmail.com

Iolanda GHEORGHIU, Președinte

Gheorghe POP, Vicepreședinte

„TE ROG MAMĂ, AI GRIJĂ DE MINE!”

Intenția asociației de a desfășura campania de profilaxie pentru leucemia la copii a fost anunțată la evenimentul “Sunt femeie orice ar fi!” organizat  în data  de 1 octombrie 2015. In acest mod A.P.O.R. realizează și demonstrează prin activitatea sa, legătura ce există între mamă și copil, legatură ce este cu atât mai puternică și armonioasă DACĂ, atât mama cât și copilul sunt sănătoși.

Toată activitatea de profilaxie pe cele doua domenii, A.P.O.R. le poate realiza datorită sponsorilor ce au permis achiziționarea de aparatură și reactivi necesari: OMV PETROM, CONPET SA.

Așa cum cancerul de sân este pe primul loc între tipurile de cancer la femei, leucemia este cea mai frecventă formă de cancer la copii. Reprezintă aproape  20% dintre tipurile de cancere pediatrice.

Rata de supraviețuire pentru un copil cu leucemie depistată la timp, este de 80%!

In Romania în 2014-2015 a crescut numarul de cazuri de leucemie la copii și a scazut varsta la care se instaleză. Anual sunt depistați peste 500 de copii cu leucemie la varsta între 2-12 ani.

In Romania nu exista clinică oncologică-pediatrică, ceea ce există, sunt secții de oncologie pediatrică în cadrul spitalelor de adulți.

In Romania nu exista în fiecare județ medic hematolog. Cel puțin unul! La nivel de județ.

In Romania nu exista Registrul de cancer, instrument necesar pentru a avea o hartă reală a distribuirii numarului de pacienți cu cancer la nivel de țară, pe grupe de varstă și mai ales, pe tipologie de cancer.

In Romania nu exista suficiente clinici de oncologie, nu sunt specifice, si mai ales, nu sunt echilibrat distribuite la nivel de țară. Institutul Fundeni-spre ex. – deservește pacienți cu ORICE TIP de cancer.

Proiectul a urmarit:

  1. Conștientizarea mamelor / tutorelor de copii cu varsta între 3-18 ani, asupra importanței depistarii precoce a unei afecțuni a sangelui (anemie severa, talasemie, hemofilie) care pot degenera în leucemie.
  2. Educarea /sensibilizarea mamelor/ tutorelor  de copii cu varsta intre 3-18 ani, asupra importanței utilizarii diferențiate a medicației la copii.

Proiectul s-a dovedit necesar, problema este reală, solutia există, rezultatele sunt concret masurabile și ce este cel mai important, poate fi extins la nivel regional și național.  Chiar dacă rezultatele nu sunt favorabile din punct de vedere medical, ele sunt importante pentru copii în cauză care în acest mod au o șansă la supraviețuire sau chiar la însănătoșire.

„MAMĂ, VREAU SĂ FII BINE PENTRU MINE!”

Având experiența a doi ani de realizare a  campaniilor de informare în rândul populației feminine de la școli postliceale sanitare ploieștene și prahovene;  eleve de clasa XI- și a XII-  de la colegii  din Ploiești și localități limitrofe; femei din mediul rural dar și cadre didactice ploieștene și din mediul rural, deținute,  asociația a observat că un element comun  traversează TOATE aceste categorii sociale: lipsa de informare de specialitate dublată de FRICA. Frica de boală, frica de aflarea diagnosticului sau JENA de a discuta despre această parte a corpului.

Necunoașterea privind:

  1. cancerul de sân la bărbați (și-n Ploiești sunt cazuri; un bărbat a decedat de cancer la sân);
  2. perioada optimă de realizare a autoexaminăriii sânului;
  3. factorii predispozanți apariției

-au fost elemente comune întalnite în urma chestionarelor aplicate în campaniile asociației.

Asociația prin proiectul „Mamă, vreau sa fii bine pentru mine!”abordează problema conștientizării păstrării sănătății sânului prin intermediul copilului care se adresează mamei, mulțumindu-i pentru ce-a primit și primește de la ea dar, cerându-i la randul lui să fie sănătoasă, așa cum ea se îngrijește de sănătatea lui.

Sceneta a fost jucată de 6 copii de clasa I-a de la școala generala „H. Berthelot” în fața profesorilor beneficiari direcți ai proiectului și la Teatrul „Toma Caragiu”; la fel s-a jucat în fața invitaților cu ocazia Zilei de 1 Octombrie, atunci cand, s-a realizat și Fundița Umană Roz de către copii. In total au fost implicați 36 de copii de clasa intai, care și-au susținut în fața mamelor și bunicilor, dorința de a a le avea sănătoase langa ei. Chiar și numai  pentru a se juca cu ei.