N

Înființare

2011

Membri

Patologie

Tuberculoză și Tuberculoză Multidrog Rezistentă

Acoperire

București

Contact

+40 (213) 134363
office@asptmr.ro

Cătălina CONSTANTIN, Președinte

Ștefan RĂDUȚ, Vicepreședinte

“Impreuna pentru o Romanie fara tuberculoza” 

De la 1 septembrie 2013 a inceput un proiect finantat de fondurile elvetiene, in care ASPTMR este primitor principal si are ca partener Romanian Angel Appeal. Proiectul se numeste “Impreuna pentru o Romanie fara tuberculoza” si are ca obiectiv principal cresterea capacitatii ASPTMR, iar ca obiectiv secundar cartografierea nevoilor pacientilor cu tuberculoza multidrug-rezistenta din Romania si creerea unui proiect de lege prin care sa se reglementeze drepturile si indatoririle acestora.
Proiectul include activitati si strategii menite sa consolideze „vocea” pacientilor cu TB si prin aceasta, sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de TB din Romania prin:
– activitati ce vizeaza intarirea capacitatii ASPTMR: furnizare de formare si transfer de expertiza catre nucleul de specialisti din randul personalului asociatiei, dotarea asociatiei cu echipamentul necesar functionarii si implementarii proiectului, dezvoltarea unui kit de promovare al asociatiei si al proiectului (manual de imagine, pagina de internet);
– activitati de consultare cu societatea civila (comunitatea pacientilor si a furnizorilor  de servicii medicale), elaborarea unui proiect de act normativ ce vizeaza masurile de protectie sociala ale pacientilor cu TB si activitati de advocacy si lobby la nivelul factorilor de decizie in scopul adoptarii urgente a acestor masuri.

Grupul tinta direct al proiectului este reprezentat de pacientii cu TB si TB MDR. Grupurile tinta indirecte ale proiectului sunt: familiile pacientilor cu TB si MDR TB, medici din reteaua de pneumoftiziologie, medici de familie, factori de decizie, ONG-uri cu activitate in domeniu, populatia generala.
Partenerul in acest proiect este Fundatia Romanian Angel Appeal, organizatie non-guvernamentala cu personalitate juridica romana, avand peste 20 de ani experienta in asistenta medicala, sociala si psihologica a persoanelor afectate de boli cronice, la risc de discriminare si excludere sociala (HIV/SIDA, Tuberculoza), avand de asemenea o expertiza demonstrata in managementul programelor de sanatate publica, implementarii campaniilor de advocacy, cercetare clinica,comportamentala si formare. De asemenea, Fundatia RAA are un istoric important in monitorizarea, evaluarea si acordarea de suport tehnic organizatiilor romanesti (incluzand organizatiile de pacienti) care implementeaza proiecte in domeniul TB, gratie functiei sale de Primitor Principal al granturilor Fondului Global de lupta impotriva SIDA, TB si Malariei pe care o indeplineste din anul 2007.
Durata proiectului este de 1 an (12 luni).

„Reţea de suport pentru pacienţii cu TB-MDR”

Este un proiect finanţat de Fondul Global. Primul recipient al grantului de la Fondul Global este Romanian Angel Appeal, subrecipient este UNOPA, iar ASPTMR este asociaţie contractată de UNOPA.
Proiectul are ca scop constituirea unei reţele de peer-suporteri care să asigure suport telefonic pentru pacienţii cu TB-MDR cu risc de abandon terapeutic, aflaţi în tratament ambulatoriu, in vederea menţinerii aderenţei la tratament. În cadrul proiectului pacienţii sunt evaluaţi psihologic pentru stabilirea riscului de abandon terapeutic, primesc intervenţii de motivare pentru menţinerea aderenţei la tratament, educaţie pentru sănătate, intervenţii psihologice de consiliere, psihoeducaţie la telefon din partea psihologilor voluntari din proiect şi psihoterapie faţa în faţă sau online din partea psihoterapeuţilor din proiect, atunci când patologia pacienţilor o cere. Pacientii care sunt complianţi la tratament şi colaborează cu peer-suporterii primesc suport social sub forma tichetelor sociale.