Asociatia Suport Mastocitoza Romania anunta ca a luat act cu indignare de declaratiile referitoare la perceptia drepturilor banesti care se cuvin in mod legal persoanelor cu dizabilitati drept “pomeni sociale”.

Idendificarea acestora drept pomeni sociale este fara echivoc si reiese clar din declaratiile facute in presa de domnul Nicusor Dan, declaratii asupra carora nu a revenit, desi persoanele cu dizabilitati erau indreptatite la acest fapt, se spune intr-un comunicat al Asociatiei Suport Mastocitoza Romania.

Mastocitoza este o afectiune foarte rara, oncologica hematologica, generatoare de dizabilitati. Asociatia Suport Mastocitoza Romania s-a implicat activ in elaborarea crieteriilor de incadrare in grad de handicap in mastocitoza, aliniind astfel legislatia romana la cea comunitara.

Reiteram faptul ca Uniunea Europeană și toate statele sale membre sunt parte la Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD), care a intrat in vigoare in anul 2011 si al carei continut a trasat liniile directoare ale strategiei europene pentru persoanele cu handicap 2010-2020. Aceasta strategie este focusata pe incluziune sociala, pentru ca persoanele cu dizabilități, să se poată bucura de drepturile lor și să participe pe deplin la societate și economie. Precizam faptul ca, potrivit pct. 3 lit. c) din Principiile Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități participarea şi integrarea deplină şi efectivă în societate. De asemenea, conform art. 8 pct 3 b) al Conventiei, unul dintre obiectivele acesteia este combaterea stereotipurilor, prejudecăţilor şi practicilor dăunătoare la adresa persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv cele pe criterii de sex şi vârstă, în toate domeniile vieţii”, se spune in comunicatul de presa.

Asociatia ii reaminteste domnului Nicusor Dan ca principiile incluziunii sociale sunt intarite si de adoptarea a trei acte normative care sunt incidente si legislatiei nationale:

– Directiva UE 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor,

– Directiva 2000/78/CE de creare a unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă,

– Directiva UE 2016/2102 privind accesibilitatea site-urilor și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public.

”Fata de cele mai sus mentionate, coroborat cu faptul ca domnul Nicusor Dan nu a revenit asupra declaratiilor sale de o maniera in care sa se clarifice fara echivoc faptul ca drepturile banesti ale persoanelor cu dizabilitati sunt un efect juridic al actelor normative in vigoare, un drept al acestor persoane si nu o pomana sociala, Asociatia Suport Mastocitoza Romania isi exprima dezaprobarea fata de aceste afirmatii grave, de natura sa prejudicieze imaginea si demnitatea persoanelor cu dizabilitati. De asemenea este trist faptul ca in Romania anului 2020 exista o astfel de mentalitate reflectata intr-un discurs public care incalca trei directive europene, o strategie a Uniunii Europene precum si o conventie internationala pe care Romania a semnat-o si ratificat-o.

Vom continua lupta pentru incluziune sociala, egalitate de sanse si vom sublinia rolul stimulator al acestor pensii si indemnizati de handicap, care sunt legale si al caror scop este integrarea persoanelor cu dizabilitati  in societate si economie”, a declarat Nicoleta Vaia, presedinta Asociatiei Suport Mastocitoza Romania.