In contextul epidemiei de coronavirus, pacienții cu mastocitoză, o boală foarte rară, oncologică, hematologică trebuie să se conformeze următoarelor măsuri:

Se suspendă în toate spitalele din România toate controalele periodice sau consultațiile în vederea diagnosticării cu mastocitoză sau MCAS, sindromul de activare mastocitară.

În situații de urgență: degranulare mastocitară severă, reacții alergice grave, complicații cauzate de proliferarea mastocitelor clone în organe, se apelează serviciul de urgența 112, pacienții fiind obligați să aibă asupra lor: brațara medicală de urgență, protocolul de urgență, broșurile medicale despre mastocitoză și MCAS care se pot descărca gratuit de pe site-ul www.mastocitoza.ro, precum și kitul de urgență: EpiPen/adrenalină + ser fiziologic, hemisuccinat, seringi.

Pacienții sunt rugați să țină legătura cu medical curant, pe care trebuie să-l informeze cu privire la starea lor de sănătate.

Conferința Națională de Mastocitoză, cea de a III a ediție, se amână până la data probabilă de 3 aprilie.

Informații publice despre mastocitoză și MCAS se pot găsi la: www.mastocitoza.ro , Asociatia Suport Mastocitoza Romania și în grupul Mastocitoza Cromoglicat.