Asociatia Suport Mastocitoza Romania, în baza reactiilor alergice de la moderate la severe raportate de copiii si adultii cu mastocioza, ii avertizeaza pe pacientii cu mastocitoza asupra pericolului grav care il reprezinta utilizarea cremei AUR DERM de catre acestia. Compozitia identificata de laboratorul din Austria releva substante care sunt interzise in mastocitoza, avand risc de anafilaxie de la mediu la foarte mare.

Protocolul de Urgenta in mastocitoza elaborat de The Mastocytosis Society si distribuit de Asociatia Suport Mastocitoza Romania atentioneaza asupra administrarii anestezicelor numai dupa un protocol special si numai a unui singur anestezic. Lidocaina, benzocaina si procaina sunt anestezice din grupa cu risc anafilactic foarte crescut in mastocitoza. De asemenea, diclofenacul apartine antiiflamatoarelor nesteroidiene interzise in mastocitoza. Aceeasi interdictie este si in cazul ketoconazolului, un antimicotic foarte toxic hepatic.

Fiecare din aceste componente in parte sunt fie interzise, fie administrate doar cu protectie antihistaminica si adrenalina.In cazul copiilor cu mastocitoza, de multe ori pielea este acoperita de vezicule care permit infiltrarea cremei direct in tesuturi si sange, agravand si mai mult reactiile anafilactice.

”Daca pacientii cu mastocitoza au utilizat AUR DERM sunt rugati sa sisteze administrarea si sa se adreseze medicului curant sau sa se prezinte in UPU, in functie de gravitatea reactiilor. Vom depune un memoriu la ANMd cu privire la numarul si severitatea reactiilor alergice declarate de pacientii cu mastocitoza dupa utilizarea acestui produs”, a declarat Nicoleta Vaia, presedinta Asociatiei Suport Mastocitoza Romania.