Asociația Suport Mastocitoză România protestează față de conținutul injurios, discriminatoriu și umilitor la adresa persoanelor suferinde de boli psihice, conținut promovat în prime-time la postul Romania TV, în seara zilei de 19 aprilie 2023.

Asociația Suport Mastocitoză România este în primele rânduri ale luptei pentru integrarea în campul muncii și în societate a persoanelor cu dizabilități/suferinde de boli psihice.

Mastocitoza este o boală foarte rară, cu o incidență de 3:1.250.000, oncologică, hematologică, care are particularitatea că, pe lângă manifestările oncologice, să fie însoțită de șocuri anafilactice, 38% dintre acestea din cauza necunoscută, în România fiind 184 de pacienti.

Majoritatea covarsitoare a pacienților cu mastocitoză, din cauza durerilor oncologice zilnice, a interdicțiilor alimentare și medicamentoase, mai ales a analgezicelor și anesteziei, experimentează episoade depresive, stări de anxietate, PTSD sau chiar depresii severe. Din această cauză, toți pacienții cu mastocitoză sunt monitorizați și de medicul psihiatru, alături de cel hematolog, alergolog, dermatolog și gastroenterolog.

Ne simțim direct vizați, umiliți și jigniti de afirmațiile făcute, potrivit cărora se impune izolarea unui om care are astfel de afectiuni.

În rândul pacienților cu mastocitoză vețni întâlni profesori universitari, juriști, economiști, medici, funcționari în instituțiile europene sau internaționale, toți oameni de înaltă probitate profesională și de un profesionalism incontestabil.

Sunt domenii în care aceștia excelează, media IQ-ului în mastocitoză fiind 124. A ne trimite în izolare, înseamnă moartea noastră și a priva societatea de plus valoarea pe care o aducem.

Suntem în primul rând oameni care avem dreptul la demnitate, la tratament egal și la incluziune socială”, a declarat Nicoleta Vaia, președinte, Asociația Suport Mastocitoză România, care precizează că ONG-ul pe care îl reprezintă se alatură Apelului inițiat în acest sens în spațiul pubic.