Într-un comunicat de presă, dedicat Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Diabetului, Liliana Moldoveanu, Presedinte al Asociaţiei copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanţa “Sweet Land” spune că diabetul zaharat reprezintă o afecţiune cronică, cu o incidenţă foarte crescută alături de obezitate, cu risc important în apariţia complicaţiilor, în special boala cardiovasculară.

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului, 1 din 11 adulţi are diabet, iar la nivelul judeţului Constanţa sunt aproximativ 40 000 de bolnavi de diabet.

La aceste date, medicii adaugă faptul că, în urma infecţiei cu Sars-Cov2, foarte multe persoane ar putea fi diagnosticate cu diabet: există un mecanism de acţiune al acestui virus care determină creşterea glicemiei. De aceea, medicii recomandă pacienţilor care au trecut printr-un astfel de eveniment nefericit să-şi controleze glicemia! În cazul în care au probleme sau descoperă o valoare mai mare, să se prezinte cu încredere la Centrul de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru a primi toate informaţiile pentru o viaţă sănătoasă.

Potrivit comunicatului, specialiştii centrului dedicat persoanelor cu diabet din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi voluntarii Asociaţiei Sweet Land – care se ocupă de copiii şi tinerii cu diabet din judeţul Constanţa- reamintesc că, pe lângă tratament, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu o dietă corespunzătoare şi exerciţiile fizice sunt măsurile necesare pentru a echilibra starea persoanelor diagnosticate.

Întreaga lume marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului şi recunoaştem, în momentul de faţă, sistemul sanitar este pus în faţa unei mari provocări. Anul 2020 a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept Anul Internaţional al Asistentului Medical şi Moaşei.

Liliana Moldoveanu spune că “atât asistenţii medicali, cât şi toate celelalte cadre medicale aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus fac un apel şi îndeamna oamenii să reflecteze un moment şi să fie cu gândul alături de cei care au nevoie de sprijin, să încerce să faca măcar un pas pentru prevenirea diabetului şi împreună să fim mai puternici! În aceste momente grele solidaritatea ne poate salva!

Asociaţia Sweet Land Constanţa este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 2008. Echipa care se implica în ajutorarea copiilor şi tinerilor insulino-dependenţi lucrează voluntar. Asociaţia face parte din Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Coaliţia pentru Diabetul Juvenil şi din Federaţia Volum care dezvoltă voluntariatul în România.

Câteva activităţi ale Asociatiei din 2019:

– Ore dulci , întâlnire cu membrii Asociaţiei, pentru a cunoaste problemele cu care se confruntă, pentru a socializa, pentru consolidarea comunităţii

– Târg caritabil organizat de o companie din Constanţa special pentru copiii cu diabet si celiachie

– Cadouri oferite de Crăciun cazurilor sociale, cu sprijinul sponsorilor.