În România, sunt, poate, în jur de 3000 de pacienţi cu grefe funcţionale de organ solid şi cca 15.000 de pacienţi cărora un transplant le-ar putea salva viaţa.

Nu este deloc simplu să fi pacient, mai ales pacient beneficiar al unui transplant de organ solid, sau care ai nevoie de un organ pentru a trăi, oriunde te-ai afla pe planetă. Noi trăim în România şi mai avem, încă, nevoie de multe pentru ca viaţa să nu ne fie atât de complicată. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, dar şi al medicilor şi decidenţilor din Sistemul Sanitar, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR), a organizat în fiecare din ultimii 9 ani, pe final de an, conferinţa ‘Transplantul, pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia.” Şi în acest an, ne întâlnim pe 22 noiembrie, pentru a analiza ce a fost bun, ce a fost mai puţin bun, ce nevoi avem şi ce soluţii găsim, pentru ca viaţa pacienţilor reprezentaţi de asociaţie, să fie în siguranţă“, declară Gheorghe Tache, preşedinte ATR.

Bucureşti, 22 noiembrie 2019, ora 10.00, Centrul medical Neolife, b-dul Ficusului 40, Membrii ATR îşi aşteaptă invitaţii la conferinţa “Transplantul, pacientul pre şi post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia.

Invitaţii membrilor ATR sunt decidenţi ai sistemului de sănătate, medici specialişti şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai BOR, cărora li s-a solicitat să răspundă subiectelor de interes pentru pacienţi, după cum urmează:

Ministerul Sănătăţii: accesul la servicii medicale; asigurarea medicaţiei de imunosupresie; asigurarea eritropoietinei petru pacienţii în status pot transplant renal şi soluţii de rezolvare a demersului instituţional al medicilor de familie pe aceasta temă; accesul la protecţie socială al pacienţilor cu insuficienţă funcţională de organ vital, fază terminală.

CNAS: acces la servicii medicale şi tratament, conform contractului cadru, pentru pacienţii pre şi post transplant, inclusiv cei în program de dializă; accesul la cardul european de sănătate şi utilitatea lui.

ANM: asigurarea medicaţiei imunosupresoare în mod constant, la nivel naţional, pe toate tipurile de transplant; stabilirea unei modalităţi prin care să se asigure urgenţele de medicaţie de imunosupresie; informatii de interes general pentru pacienţi.

ANT: colaborarea directă şi permanentă între ANT şi ATR în planul informării, comunicării şi derulării unor acţiuni punctuale, în conformitate cu protocolul semnat între cele două părţi în luna martie 2019; monitorizarea pacienţilor în status post transplantransplant: pachet de investigaţii minim obligatorii, pe tipuri de transplant; perspective de dezvoltare a activităţii de transplant (creşterea nr. de donatori, creşterea numărului de centre de transplant – public şi privat – etc.) şi pregătirea medicilor specialişti.

ANMCS: creşterea calităţii serviciilor medicale pentru accesul în deplină siguranţă al pacienţilor.

ASSMB: rezultatele colaborării cu ATR şi perspectivele acesteia.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale: accesul la integrare şi protecţie socială pentru pacienţii pre şi post transplant.

Patriarhia Română: poziţia BOR privind donarea de organe în scop terapeutic.

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România: rezultatele colaborării cu ATR şi perspectivele acesteia.

Va fi alături de membrii ATR o delegaţie a partenerului nostru din Italia, Dializa Mucaria, care vor aduce informaţii despre modul în care centrele lor de dializă vin în întâmpinarea pacienţilor hemodializaţi ce doresc să călătorească în Sicilia.