După o pauză de 4 ani, datorată lipsei de fonduri şi perioadei pandemice, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) reia tradiţia Şcolii de vară a pacienţilor cronici, adresată pacienţilor pre şi post transplant.

Astfel, în perioada 02 – 09 septembrie 2023, la Eforie Sud, ATR organizează ediţia a VI – a a şcolii, la care vor participa pacienţi cu transplant renal şi hepatic, donatori, pacienţi în dializă şi însoţitori.

Activităţile sunt organizate pe ateliere şi în plen, în funcţie de tematici. Toate temele vor fi susţinute de personal specializat (medici specialişti – nefrologie, neurologie, cardiologie, oncologie, medicină de urgenţă – psiholog, reprezentant Casa de Sănătate a Judeţului Constanţa etc.)

„Stabilirea temelor pentru ateliere şi discuţii în plen s-a făcut pe baza întrebărilor frecvente primite din partea colegilor, colectate şi sintetizate la nivelul asociaţiei. De asemenea, actele normative nou promovate în acest an pentru sistemul de sănătate, acte care vizează o serie de facilităţi şi drepturi ale pacienţi asiguraţi şi neasiguraţi, este necesar să fie cunoscute şi explicate pe înţelesul pacientului, aşa încât acesta să beneficieze de ele în deplină cunoştinţă.

Un accent deosebit se va pune şi pe modul de comunicare în relaţi pacient – medic, respectiv pacient – reprezentant al instituţiilor din sistemul de sănătate, ca repere distincte în realizarea unui act medical de calitate.

Ne dorim ca şi în cadrul acestei ediţii, să contribuim, alături de specialişti, la formarea unei conduite adecvate a pacientului cronic, care să fie capabil să îşi gestioneze singur starea de boală cronică, să prevină unele situaţii nedorite şi să ştie să acţioneze în situaţii medicale limită.” – a declarat dl. Gh. Tache. Preşedintele ATR.

La această ediţie, participanţilor din România li se vor alătura colegi din Serbia şi Macedonia de Nord, dornici să cunoască şi să asimileze informaţii de conduită medicală şi terapeutică de la noi. Aceşti pacienţi aparţinând unor organizaţii membre SEEN Transplant, reţea din care şi ATR face parte.

Totodată, din partea asociaţiei similare din Marea Britanie va fi prezentă d-na Lynne Holt, cu care intenţionăm să dezvoltăm colaborarea organizaţională şi schimbul de bune practici în planul accesului la transplant şi al monitorizării stării post transplant.

Începutul colaborării cu organizaţia din Marea Britanie a fost în februarie 2021, când d-na Lynne Holt a răspuns pozitiv la solicitarea noastră de a fi sprijiniţi în activităţile de gestionare a grupurilor de pacienţi (similari nouă) refugiaţi din Ucraina.