Asociația Zbor de Fluturi lansează un nou proiect care are ca beneficiari nu doar copiii cu Tulburare de Spectru Autist, ci întreaga comunitate ieșeană.

Programul „Copilul din spatele autismului”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, își propune să crească nivelul de înțelegere și conștientizare al autismului, aducând în prim plan copilul din spatele diagnosticului, prin activități dedicate copiilor cu TSA, părinților acestora, cadrelor didactice și comunității.

Pe parcursul duratei proiectului, vor fi încheiate parteneriate cu instituțiile școlare din orașul Iași în vederea desfășurării cursului “Și copilul cu TSA este elevul meu” cu scopul de a crește capacitatea cadrelor didactice de a implementa strategii de integrare a copiilor cu TSA în clasă. În plus “Labirintul senzorial în lumea autismului” va reveni în școli unde elevi, părinți și cadre didactice vor putea explora senzațiile unui copil cu TSA.

În luna încheierii programului, întreaga comunitate va fi invitată să participe într-un experiment social inedit de a descoperi “Mama din spatele copilului TSA”.

Primul proiect al Asociației Zbor de fluturi, <Labirintul relațiilor în lumea autismului> a reprezentat pentru noi puntea de care aveam nevoie pentru a trimite mesajul misiunii noastre spre comunitate, o misiune care este direct legată de empatie, acceptare, integrare. Impactul acestui proiect a fost unul copleșitor pentru echipa noastră, fapt care ne-a motivat și mai mult să continuăm! Ne dorim ca proiectul <Copilul din spatele autismului > să crească și mai mult nivelul de conștientizare, nivelul de implicare și mai ales, să înțelegem cu toții că schimbarea stă în fiecare dintre noi!,” ne-a împărtășit Șerban Georgiana, președinte al Asociație Zbor de Fluturi.

“Experimentarea directă a labirintului gândit și construit de echipa Zbor de Fluturi ne-a ajutat să înțelegem câte puțin din ce înseamnă să trăiești în fiecare zi cu o tulburare din spectrul autist și cât de important este să conștientizăm cu toții complexitatea acestei afecțiuni. Persoanele diagnosticate cu o tulburare din spectrul autist sunt, de cele mai multe ori, discriminate și stigmatizate și trăiesc deconectate de la comunitățile din care fac parte, izolate în instituții sau chiar în propriile case. Ne dorim, prin proiectele pe care le finanțăm în cadrul programului, să contribuim la susținerea inițiativele sociale care stimulează participarea deplină la viața socială, economică și culturală a persoanelor cu autism și care duc la îmbunătățirea calității vieții acestora,” ne-a comunicat Ioana Ilie, Responsabil granturi în cadrul programului #InStareDeBine.