Aproape o sută de adolescenţi au trecut prin programul CREAATiV dedicat minorilor cu adicţii în cadrul primului centrul rezidenţial de acest fel care a fost deschis în urmă cu un an în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociaţia Zi de BINE, în cadrul programului au fost admişi 99 de minori în perioada 1 martie 2024- 10 februarie 2025, iar majoritatea pacienţilor au fost adolescenţi cu vârste între 16 şi 19 ani (63%), în timp ce 37% aveau între 12 şi 15 ani.

Consumul de droguri în rândul adolescenţilor reprezintă o problemă tot mai gravă în România, iar accesul la servicii specializate de sprijin este extrem de limitat. CREAATiV, primul centru rezidenţial destinat tinerilor cu probleme de consum de substanţe, de stat, amenajat de Asociaţia Zi de BINE în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, Câmpina, anunţă concluziile primului an de implementare. (…) După un an de funcţionare, datele colectate evidenţiază dimensiunea problemei şi conturează profilul pacienţilor internaţi în programul CREAATiV. Majoritatea pacienţilor au fost adolescenţi cu vârste între 16 şi 19 ani, 63%, în timp ce 37% aveau între 12 şi 15 ani. Din punct de vedere demografic, 57% dintre pacienţi au fost băieţi, iar 43% fete. Distribuţia geografică arată o preponderenţă a cazurilor provenite din mediul urban, 81%, comparativ cu mediul rural 19%, iar cele mai multe solicitări au venit din Bucureşti, 29%, urmat de judeţele Prahova, 9% şi Argeş, 6%”, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte tipurile de substanţe consumate, cannabisul este cea mai frecvent utilizată substanţă (47% dintre cazuri), urmat de stimulante (38%) şi etnobotanice (24%).

Analiza consumului în funcţie de gen indică diferenţe semnificative: băieţii au consumat în proporţie mai mare cannabis (36%) şi stimulante (28%), în timp ce fetele au avut o prevalenţă mai mare pentru hipnotice şi sedative BZD (15%) şi etnobotanice (20%). Cu toate astea, important de reţinut este că predomină consumul de droguri multiple, doar o mică parte dintre pacienţi au experimentat la momentul internării un singur drog. În ceea ce priveşte mediul de provenienţă, consumul de droguri este mai ridicat în zonele urbane, unde s-au înregistrat 47% dintre cazurile de consum de cannabis şi 38% dintre cazurile de consum de stimulante”, se arată în comunicat.
Din cei aproape o sută de adolescenţi care au trecut prin program, 15 au fost reinternaţi.

Majoritatea copiilor, 85%, nu au avut reinternări, ceea ce nu înseamnă că nu au avut recidive sau că nu vor avea. De aceea, este vital să se înfiinţeze o infrastructură de centre de zi în marile oraşe, unde adolescenţii care termină un program precum CREAATiV să poată să continue psihoterapia şi să fie susţinuţi să nu îşi piardă progresele”, punctează sursa menţionată.

Coordonatorul ştiinţific al programului CREAATiV, dr. Eugen Hriscu, psihiatru, pledează pentru o mai bună cooperare şi colaborare a tuturor participanţilor din sistemul public de sănătate şi de protecţie a familiei.

„O mai bună cooperare şi colaborare a tuturor participanţilor din sistemul public de sănătate şi de protecţie a familiei, şi implementarea unui program naţional de tratament a adicţiilor la minori în rezidenţă pe termen lung, cu urmărire post-cură în centre de zi sau sisteme similare, se simt acum ca paşi obligatorii, dar naturali, în trecerea consumului de droguri de la statutul de problemă de siguranţă publică la problemă de sănătate (mintală)” a declarat acesta, potrivit documentului citat.

Începând din această lună, Asociaţia Zi de BINE lansează şi RE.CREATIV, un program destinat tinerilor care au beneficiat deja de un proces de tratament şi care au nevoie de un cadru structurat pentru a-şi menţine progresul.

„CREAATiV este mai mult decât un centru de tratament, este un loc unde adolescenţii îşi pot regăsi echilibrul şi speranţa. În paralel, prin programul RE.CREATIV, dorim să le oferim acestora un spaţiu sigur pentru reintegrare şi sprijin pe termen lung. Aceşti tineri nu au nevoie doar de tratament, ci şi de o comunitate care să îi sprijine pe drumul lor spre recuperare”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE. Astfel, RE.CREATIV va funcţiona săptămânal, în fiecare vineri, între orele 09:00 şi 14:00, la Centrul Comunitar Zi de BINE din Bucureşti, pe str. Uranus nr. 150, S5.

Programul va oferi sesiuni de consiliere psihologică individuală şi activităţi de dezvoltare personală menite să sprijine reintegrarea şi prevenirea recidivei. Părinţii pot solicita înscrierea unui copil în acest program, completând un formular disponibil pe site-ul asociaţiei, zidebine.ro. AGERPRES

 

Sursa foto: Asociatia ZI de BINE