Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au cerut amânarea intrării în vigoare a ordinului care stabiliește modificarea sau actualizarea prețurilor, până în momentul în care se va găsi o soluție și pentru cele 70 de medicamente care rămân fără preț și urmează să fie retrase de pe piață.
„Noi credem că acest ordin este incomplet, că această anexă nu ar trebui să iasă. Și ar trebui, din punctul meu de vedere, să le dați, cum a fost și în 2017, o prelungire, să rămână cel puțin pentru trei luni sau șase luni, când într-adevăr se va lucra la modificarea politicii de prețuri, pentru că, lăsând clawback-ul la o parte, este ceea ce ne duce în fiecare an la aceeași discuție”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătății.
Pe de cealaltă parte, Alianța Pacienților Cronici din România și-a arătat inclusiv susținerea pentru eliminarea prețului de referință.
„Noi vă rugăm să amânați, să prorogați intrarea în vigoare a acestui ordin, astfel încât să câștigăm timp pentru analizarea și modificarea legislației. Noi suntem pentru modificarea legislației de preț, o spun public. Nu este o decizie populistă, ci este o realitate, nouă ne dispar medicamente. Dacă modificați această legislație și pacientul plătește 2 lei, 3 lei, 5 lei în plus, are acces la prima farmacie din colț la medicație.”, a precizat Rozalina Lăpădatu, reprezentanta asociției la dezbatere.
Lăpădatu a explicat și ce se întâmplă în momentul de față și cum afectează politica celui mai mic preț accesul pacienților la medicamente.
Materialul integral este disponibil pe rohealthreview.ro.